Лутане до последно между "да" и "не"

Лутане до последно между "да" и "не" | StandartNews.com

Лондон

Екатерина ДИМИТРОВА
специално за "Стандарт"

Дни преди референдума на 18 септември, на който шотландците трябва да посочат искат ли или не да останат част от Обединеното кралство, българската студентка в университета "Кралица Маргарет" Екатерина Димитрова разговаря с четирима представители на Страната на скоча, за да разбере какви са настроенията.

Това са 21-годишната Пема Елис, 20-годишният студент по фармакология Кристофър Маклийн, 22-годишният студент по медии и комуникации Стивън Дини и 21-годишната Кейти Лин.

Кейти не харесва идеята за референдум. "Ако получим независимост, това би било най-лошото нещо за Шотландия,"казва шотландската госпожица.

Пема я подкрепя, казвайки, че не смята, че това би било от полза за някого във Великобритания. "Според мен всеки, който иска независимост, е, или зле информиран, или идиот. Ако погледнем церемонията по откриване на Олимпийските игри през 2012 г., това не показва ли колко невероятни сме като обединена нация? И олимпиадата като цяло, имахме толкова много шотландски медалисти, които бяха горди да заявят, че са направили това за Великобритания. Бих била много тъжна, ако загубя възможността да казвам, че съм британка." Тя допълни, че е провела свое лично проучване между познатите си и е забелязала, че хората, подкрепящи референдума, са от определена класа от населението.
Господата обаче са на различно мнение. Кристофър мисли, че е тяхно право да прекратят силата, която Уестминстър притежава, над националното им финансиране и ресурси.
Стивън би подкрепил всичко, което е за благото на Шотландия и шотландците. "Ключовият въпрос за мен е ядреният. Великобритания е ядрена страна и всички ние съществуваме под ядрен дамоклев меч. Великобритания заяви, че ще бъде принудена да се отърве от ядрените ракетни подводници "Трайдънт" (Trident), ако тази подводна база стане чужда земя. Сега текат две кампании Да! (Yes!) и По-добре заедно (Better Together), но нито една от двете

не дава ясно обяснение защо

независимостта или обединението са от полза за шотландците и Шотландия. И двете се коренят в емоционални жалби за шотландския национализъм и историческите връзки между Шотландия и Великобритания, никоя от тях не се занимава интелектуално с въпроса."
"Мисля, че референдумът ще повлияе лошо на икономиката ни. Шотландия получава много пари от Великобритания, за които хората не знаят, и мислят, че Шотландия може да оцелее самостоятелно. Лично аз не мисля, че може", смята Кейти.
Пема припомня, че страната има най-големи приходи от нефт и газ, както и от

огромния износ на уиски

към Япония. "Не знам какво ще се случи, но не мисля, че ще е красиво, особено за работещата класа. Паундът няма да има същото значение, ако останем с него".
Крис пък е на противоположно мнение и смята, че евентуална независимост би благоприятствала икономиката, ако националният дълг на Обединеното кралство е разпределен по честен начин. Стив прави аналог с Ирландия - "Като малка държава следва да сме по-уязвими към приливни промени от световната икономика. Ирландия се справяше много успешно в началото, а сега има доста проблеми."
Всички са единодушни, че

последиците са трудно предвидими

Стивън очаква по-добър контрол върху публичния сектор. "Ние сме по-различна нация от британците, имаме различни проблеми и различни хора. Имайки възможност да избираш собствената си съдба, това би довело до една по-добра нация. Разбира се, биха възникнали и проблеми като икономиката и това, че южната ни съседка ще бъде постоянно водена от консервативна партия."

Кейти е на мнение, че хората ще имат шотландската си гордост, но това би ги окуражило да са по-големи

расисти и нетолерантни

особено към другите части на Великобритания и особено Англия.

Не е за пренебрегване и въпросът при едно "да" за отцепването, което автоматично ще изхвърли независима Шотландия от ЕС и НАТО, за които трябва да кандидатства, започвайки процеса от А и Б, какво ще прави новата държава и най-малкото с каква валута ще оперира? Въпросите май са повече от отговорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай