Лукарски: Задкулисни игри с бюджета

Божидар Лукарски, лидер на СДС

Лукарски: Задкулисни игри с бюджета | StandartNews.com

Актуализацията на бюджета е знак за подготовката на правителството за предсрочни избори. Защото поправката нито е обоснована, нито се внася в точния момент. Предстоят месеци, в които бизнесът е активен. Според данните има достатъчна събираемост на приходите. Така че не става ясно, защо изобщо се прави тази актуализация. Обясненията на правителството са доста мъгляви.

Разбрахме какво не се предвижда. А именно - вдигане на минималната работна заплата, майчински, осигуровки и т.н. Но не разбрахме къде и за какво отиват парите от актуализацията. Единственото, което стана ясно е, че ще има финансова инжекция за Българския енергиен холдинг (БЕХ). Първо, това е структура, която е държавен монопол, и следва да бъде контролирана, а от друга страна, е пред фалит. Европейският съюз ни е дал препоръка за закриване на БЕХ, а в същото време се предвижда финансова инжекция. Доста странно.

Вижда се и непоследователност в действията на премиера Пламен Орешарски. Миналата година той заяви, че Бюджет 2013 е силно подценен в приходната си част. Сега казва, че приходната част е надценена и събираемостта не е достатъчно висока. Къде е истината? Изказванията на властта за недостатъчната събираемост и ниски приходи от акцизите и други държавни вземания са в колизия с предизборното обещание на БСП и лично на г-н Орешарски, че техният кабинет ще води борба срещу контрабандата, за да има по-висока събираемост. Видя се, че борба с контрабандата всъщност не се води. Минава се на процесуално по-лесния инструмент - актуализация на бюджета.
Г-н Орешарски обяснява, че трябва да се връща ДДС на бизнеса.

Наскоро обаче стана ясно, че към май възвращаемостта на ДДС към бизнеса е била на по-добро ниво, отколкото миналата година по същото време. Всъщност статистиката сочи, че най-добрата възвращаемост за последните 5-6 години е точно през 2013 г. Къде е истината, кои числа са правилните? Явно и този аргумент за поправките в бюджета също куца. Преди броени дни финансовият министър Чобанов заяви, че не предвижда актуализация. Изведнъж премиерът му я внася и то на извънредно заседание на кабинета в понеделник, което буди, меко казано, недоумение и мисли за интриги и задкулисни игри.

Не е ясно и защо трябва да се тегли външен заем. Това по принцип е признак, че правителството развява бял флаг. Но по този начин то залага бомба на следващ кабинет, който ще трябва да връща заема. Това ще доведе до скок на лихвите и може би скрита инфлация. При всички положения е насочено към някакви раздавания на пари във връзка с приближаващи избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай