Четвъртък,

Крим и Косово - открийте разликите

От: Администратор -
1724
Крим и Косово - открийте разликите
A
A
A

Емилиян Лилов, Дойче веле

Западът обвинява Русия, че действията в Крим са в нарушение на международното право. Москва пък твърди същото за Запада, визирайки събитията в Косово от 1999. Какво показва обективното сравнение на двата случая?
Както изтъкнаха от НАТО за пореден път - между конфликтите в Крим и Косово няма нищо общо и те не бива да се сравняват. Владимир Путин обаче е на противоположното мнение и прави точно това - позовава се на действията на Запада в Косово преди 15 г., за да оправдае поведението на Москва в Крим. Бившият германски канцлер - социалдемократът Герхард Шрьодер, разсъждава като Путин, а американският президент Барак Обама се опитва да докаже тезата за разликите между двата международни конфликта с един референдум, какъвто всъщност не е имало.
Едно нещо е ясно - и в двата случая има нарушение на международното право: през 1999 г. НАТО се намеси в Косово, без да разполага с мандат на ООН, а сега - както се вижда - и Москва действа на своя глава.

Въпреки това между двата случая съществуват две огромни разлики, пише агенция ДПА: в Косово стотици хиляди албанци бяха обект на преследвания и гонения от страна на сърбите, а до операцията на НАТО се стигна едва след дългогодишни дипломатически усилия, така и неувенчали се с резултат. В същото време в Крим дипломацията не получи никакъв шанс. Да не говорим за това, че на украинския полуостров не е имало гонения и преследвания на руснаци, докато в Косово чрез проведените "етнически чистки" сръбската армия и полувоенизираните отряди са прокудили около 800 хиляди албанци от домовете им.

Друга съществена разлика е това, че докато Косово се превърна в самостоятелна държава, Крим беше присъединен към Русия. Изтъкнатият от американския президент Обама аргумент обаче, че получаването на независимост от Косово е било предшествано от референдум, предизвиква само насмешки в руските медии - тъй като не става дума за международно признато всенародно допитване, а за един вътрешноалбански референдум от септември 1991 г., когато страната все още е част от Югославия.

В действителност и до днес операцията на НАТО и бомбардировките в Сърбия остават спорни от гледна точка на тяхната правна аргументация. Като конкретно основание за военната интервенция навремето бяха посочени две кланета от януари 1999 г., извършени от сърбите: в Рачак и Ругово с около 65 жертви албанци. И до днес обаче не е изяснено дали в случая става въпрос за албански цивилни граждани, както твърди Западът, или за паднали в бой албански терористи, както казват в Белград.

Доста оспорвано е и съществуването на мистериозния план "Подкова", представен през април 1999 г. от тогавашния германски военен министър Рудолф Шарпинг, и също използван за легитимация за намесата на НАТО. Има основания да се смята, че въпросният план е дело на българските тайни служби с цел да се докаже, че сърбите планирали да прокудят над 1 милион албанци от Косово, пише ДПА.

Според руския посланик в Белград Александър Чепурин всичко е съвсем елементарно - Косово е било откъснато от Сърбия напълно незаконно, докато Крим е бил присъединен към Русия съгласно международното право. Същевременно Путин настоява, че случилото се в Крим не противоречи на решенията, взети навремето от ООН и САЩ по повод на събитията в Косово. За Белград обаче, който разчита на подкрепата на Москва по въпроса за Косово, нещата не изглеждат толкова прости: от една страна, Сърбия признава териториалната цялост на Украйна, но от друга - е против политиката на санкции срещу Русия, както заявява Александър Вучич.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички