Кой забърка батака с БДЖ

Кой забърка батака с БДЖ | StandartNews.com

Петър Мутафчиев, транспортен министър в кабинета "Станишев"

Оправданията не решават проблеми. За пореден път премиерът Борисов избра оправданията, а очаквахме да предложи конкретни мерки от страна на правителството и ръководството на БДЖ, за да запазят правото на българските граждани да пътуват свободно и евтино с българските влакове. Вместо това се опита да прехвърли вината на предишни правителства. Чухме ли истината? Май не!

Явно премиерът е забравил или не са го информирали, че правителството на тройната коалиция изплати за мандата си 24-те дизелови мотриси и изплащаше регулярно падежите по кредита за електрическите мотриси. Този кредит беше взет от правителството на НДСВ, в което Борисов участваше. Вероятно премиерът е забравил и че задълженията на БДЖ за този период бяха намалени с 83 млн.лв. Борисов сигурно не знае, че правителството на Станишев прие 5-годишна програма за развитие на железниците с ясни ангажименти на държавата и мениджмънта на предприятията. В нея имаше гаранции за размера на държавната субсидия и капиталови вложения за подновяване на локомотиви и вагони. В програмата имаше ясни ангажименти на ръководствата за увеличаване на приходите на БДЖ, за да се гарантира стабилно развитие на жп транспорта. Кой спря нейното действие през 2009 г. - време е някой да отговори.

Трябва някой да припомни, че "лошото правителство" на Орешарски изплати на кредиторите на БДЖ 150 млн.лв. - като намали задълженията от 715 млн. лв. на 565 млн. лв. А ще отговори ли някой защо за 3 г. управление на ГЕРБ бяха спрени плащанията по кредитите?

Спирам дотук, защото не смятам, че подобни спорове са от полза за развитието на жп транспорта и държавата. За да се решат тежките проблеми, са необходими ясни и конкретни действия, които да гарантират дългосрочното развитие на БДЖ и да бъдат приети от всички политически сили. Ние сме готови да седнем на масата за разговори. Така ще спрат споровете и ще се намерят верните решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай