Коктейлите "Молотов" взеха думата в Украйна

Коктейлите "Молотов" взеха думата в Украйна | StandartNews.com

Юрий Поляков, писател "Комсомолска правда"

В Украйна започна гражданска война, която зрееше от години, ако не от векове. Обикновено гражданската война си я представят като чисто класов конфликт. Разбира се, като гледа днепропетровския олигарх Коломойский, човек изпитва класова омраза, но не само. Гражданската война винаги е възел от конфликти.

Само слепият не вижда междуплеменния конфликт в Украйна - западняци, малоруси, русини и руснаци от Югоизтока - това са различни етноси. Могат ли да живеят в една държава? Навярно могат, ако строго се спазват правата на всеки етнос, както е например в Белгия, Швейцария, Финландия или Русия. Първото, което се опита да направи обаче майдановата власт, бе да забрани руския език. Защо? За да покаже кой е господар у дома. Сега го доказват чрез коктейли "Молотов".

В Украйна е налице също и църковен конфликт. Започнал е не вчера, а отдавна, когато католическа Европа, губейки откритото противопоставяне с православната, тръгна по друг път - униатския. Острието на днешния сблъсък е насочено към Руската православна църква, която винаги се е борила за единство на евразийското пространство. Може ли да се запази единството при ожесточението между вероизповеданията? Може в два случая. Ако вероизповеданията живеят заедно в съгласие в името на общи хуманитарни ценности. Втори вариант: ако едните политически надделеят над другите както в Северна Ирландия, където католици и протестанти живеят с омраза и насилие дълги векове.
Точката, от която няма връщане, е премината. На Украйна виждаме и междуцивилизационен сблъсък. Онова, което за едните е олтар, за другите е плювалник. За едните руският език е основа на самоидентификацията им, а за другите "кучешко москалско ломотене". За тях роден език може да бъде само "мова" (пренебрежително определение за украинския език в Русия - б.р.), който за последните години измениха така, че Тарас Шевченко би заплакал от изумление.

За да се обособи един народ, той трябва да се противопостави на нещо. Градейки своята внезапна държавност, украинският елит, възпитан в галицийската традиция, не намери нищо по-добро от това да избере за "конституиращ чужд" Русия. Сблъсъкът между цивилизациите е борба на символи, а също и исторически версии. За едни граждани на Украйна Денят на победата е главен празник, а за другите е ден на поражение, сигнал за жесток реванш. Как да обединиш в една държава тези, за които маршал Жуков е главният герой на войната, с онези, които се кланят на Бандера?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай