Петък,

Киряк Цонев: Джихадистите са американски грях

От: Failed to load user -
5652
Киряк Цонев: Джихадистите са американски грях
A
A
A

Става въпрос за война на цивилизациите, в която България също е застрашена

Киряк Цонев
посланик, арабист

Светът бе шокиран как британец джихадист убива американец в Ирак с неописуема жестокост.
Драмата със заклания журналист Джеймс Фоули постави остро въпроса защо западняци отиват да се бият под знамето на терористите от ИДИЛ. Появата на европейци в редовете на този нов ислямски халифат говори за общата криза, която съществува в света и която създава условия за пораждане на този нов вид тероризъм. Няма значение дали терористите са от Великобритания, Франция, Германия или други държави. Джихадистите обикновено са хора, неудачници в собствената си държава. Те са склонни към престъпления и намират изход в подобни зверски терористични действия.
И аз често си задавам въпроса на какво се дължи тази садистична жестокост, с която действат бойците от ИДИЛ. Обяснявам си го с това, че джихадизмът, като цяло, е връщане назад към корените на исляма и началото на халифатите. В тази епоха подобни тежестокости са били нещо напълно естествено. Всъщност и в историята на християнството има подобни примери, например с инквизицията през Средновековието. Нека си спомним и за кладите на Борил срещу богомилите в България. Въпросът е как човечеството трябва да се бори с този атавистично брутален тероризъм. На първо място трябва да се засили борбата с тероризма, както и срещу вътрешната престъпност в страните.

Най-голяма е вероятно опасността за Великобритания, където има огромен брой имигранти от мюсюлманските страни. Част от тях са с ислямистки убеждения. В това отношение вече можем да говорим за сблъсък между две философски категории и култури. Той сега намира израз във военния конфликт, започнал с действията на ИДИЛ и ударите на американците срещу позициите на терористите. Но нека си спомним, че тези джихадисти се появиха в Сирия, а не в Ирак, където дойдоха отвън и установиха новата държава ИДИЛ. Политиката на САЩ за сваляне на режима в Асад в Сирия, която бе единствената най-светска държава в региона, допринесе тя да бъде разрушена. Това именно даде възможност да се родят джихадистите от ИДИЛ, които сега са опасност за целия регион и за света.

Конфликтът крие опасности и за България. Страната ни може да бъде засегната, защото ние сме на границата между двата свята. Масово у нас прииждат не само араби, но и афганистанци, пакистанци и африканци.

Записа Любомир МИХАЙЛОВ

Радикалният ислям стана домашен проблем

"Файненшъл таймс"

Заснетото убийство на американския журналист Джеймс Фоули в ръцете на британски ислямистки екстремист е смразяващо свидетелство за заплахата от доморасъл джихадизъм. Британските служби за сигурност са изправени пред незавиден проблем. Британски граждани се стекоха в Сирия след избухването на бунта срещу режима през 2011 г. От 500 души, пребивавали в Сирия и Ирак, около 200 са се върнали във Великобритания. Те със сигурност са добре обучени и радикализирани.

Правителството на Дейвид Камерън с право проучва дали прави достатъчно, за да се противодейства на ИДИЛ и нейните заблудени поддръжници. Въпросът, който започва да се налага, е дали Великобритания трябва да се присъедини към американските въздушни удари, за да се попречи на групировката да създаде строг халифат. Каквото и да реши Камерън, той ще иска да проучи дали Великобритания разполага с достатъчно законови правомощия и ресурси да се справи с жестоките ислямисти на родна почва.

Политиците трябва да признаят, че Великобритания има проблем с мюсюлманския екстремизъм и бързо се превръща във виден износител на джихад. Политици и медии трябва също да помислят върху щетите, нанесени от бившия шпионин Едуард Сноудън с разкритията му за работата на американската Агенция за национална сигурност и британската правителствена служба за електронно разузнаване.

Предотвратяването на радикализацията на младите мюсюлмани е задача, която ще отнеме десетилетия. Междувременно британските служби за сигурност и Западът са накрая на възможностите си да преследват онези, които се опитват да ни навредят. Ние забравяме това на свой риск.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички