Киряк Цонев: Джихадистите са американски грях

Киряк Цонев: Джихадистите са американски грях | StandartNews.com

Става въпрос за война на цивилизациите, в която България също е застрашена

Киряк Цонев
посланик, арабист

Светът бе шокиран как британец джихадист убива американец в Ирак с неописуема жестокост.
Драмата със заклания журналист Джеймс Фоули постави остро въпроса защо западняци отиват да се бият под знамето на терористите от ИДИЛ. Появата на европейци в редовете на този нов ислямски халифат говори за общата криза, която съществува в света и която създава условия за пораждане на този нов вид тероризъм. Няма значение дали терористите са от Великобритания, Франция, Германия или други държави. Джихадистите обикновено са хора, неудачници в собствената си държава. Те са склонни към престъпления и намират изход в подобни зверски терористични действия.
И аз често си задавам въпроса на какво се дължи тази садистична жестокост, с която действат бойците от ИДИЛ. Обяснявам си го с това, че джихадизмът, като цяло, е връщане назад към корените на исляма и началото на халифатите. В тази епоха подобни тежестокости са били нещо напълно естествено. Всъщност и в историята на християнството има подобни примери, например с инквизицията през Средновековието. Нека си спомним и за кладите на Борил срещу богомилите в България. Въпросът е как човечеството трябва да се бори с този атавистично брутален тероризъм. На първо място трябва да се засили борбата с тероризма, както и срещу вътрешната престъпност в страните.

Най-голяма е вероятно опасността за Великобритания, където има огромен брой имигранти от мюсюлманските страни. Част от тях са с ислямистки убеждения. В това отношение вече можем да говорим за сблъсък между две философски категории и култури. Той сега намира израз във военния конфликт, започнал с действията на ИДИЛ и ударите на американците срещу позициите на терористите. Но нека си спомним, че тези джихадисти се появиха в Сирия, а не в Ирак, където дойдоха отвън и установиха новата държава ИДИЛ. Политиката на САЩ за сваляне на режима в Асад в Сирия, която бе единствената най-светска държава в региона, допринесе тя да бъде разрушена. Това именно даде възможност да се родят джихадистите от ИДИЛ, които сега са опасност за целия регион и за света.

Конфликтът крие опасности и за България. Страната ни може да бъде засегната, защото ние сме на границата между двата свята. Масово у нас прииждат не само араби, но и афганистанци, пакистанци и африканци.

Записа Любомир МИХАЙЛОВ

Радикалният ислям стана домашен проблем

"Файненшъл таймс"

Заснетото убийство на американския журналист Джеймс Фоули в ръцете на британски ислямистки екстремист е смразяващо свидетелство за заплахата от доморасъл джихадизъм. Британските служби за сигурност са изправени пред незавиден проблем. Британски граждани се стекоха в Сирия след избухването на бунта срещу режима през 2011 г. От 500 души, пребивавали в Сирия и Ирак, около 200 са се върнали във Великобритания. Те със сигурност са добре обучени и радикализирани.

Правителството на Дейвид Камерън с право проучва дали прави достатъчно, за да се противодейства на ИДИЛ и нейните заблудени поддръжници. Въпросът, който започва да се налага, е дали Великобритания трябва да се присъедини към американските въздушни удари, за да се попречи на групировката да създаде строг халифат. Каквото и да реши Камерън, той ще иска да проучи дали Великобритания разполага с достатъчно законови правомощия и ресурси да се справи с жестоките ислямисти на родна почва.

Политиците трябва да признаят, че Великобритания има проблем с мюсюлманския екстремизъм и бързо се превръща във виден износител на джихад. Политици и медии трябва също да помислят върху щетите, нанесени от бившия шпионин Едуард Сноудън с разкритията му за работата на американската Агенция за национална сигурност и британската правителствена служба за електронно разузнаване.

Предотвратяването на радикализацията на младите мюсюлмани е задача, която ще отнеме десетилетия. Междувременно британските служби за сигурност и Западът са накрая на възможностите си да преследват онези, които се опитват да ни навредят. Ние забравяме това на свой риск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай