Казани на смъртта

Казани на смъртта | StandartNews.com

Политици защитават мръсен бизнес за милиони

В навечерието на новогодишните празници четирима човека загинаха и още четирима са приети в тежко състояние след употреба на нелегален алкохол в Якоруда. Алкохолът е произведен в нелегален казан и е съдържал силно отровния метилов алкохол. Същият метанол, който Европа се опитват да забрани да се използва в продукти за масова употреба в съдържание на 0,6%.

Производството на нелегален алкохол в специализирани малки обекти за дестилиране или "селски казани" е добре организиран и много печеливш бизнес. Легалните винпроми изкупуват половината грозде и внасят 180 млн. лв. акциз годишно, докато селските казани купуват другата половина грозде и внасят едва 700 хил.лв. акциз. Големият проблем обаче не е в загубата на пари.

Преди месец бяха приети промени в Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/, с които се въведоха ограничения на селските казани - намаляване на лимита на съдовете за дестилиране на ракия от 1000 на 500 литра и производството на ракии в да може да се извършва единствено през периода от 1 юли до 31 декември. Целта на тези промени беше ограничаване на нелегалното производство на алкохол и увеличаване на приходите в бюджета.

Домашните казани - или казаните, които хората по селските райони държат по гаражи, изби и плевни в селските им дворове, не са обект на предлаганите изменения в ЗАДС.

Измененията в закона в частта за ограничаване на сивия сектор в производството на алкохолни напитки бе направен по инициатива на депутати от Патриотичния фронт, начело с Емил Димитров. Тези предложения бяха подкрепени от НЛВК и от КРИБ. В зала текстовете бяха подкрепени с голямо мнозинство от депутатите от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, част от ПФ и БДЦ.

Председателят на НФСБ - Валери Симеонов, използва популистката тематика за селските казани, за да трупа обществена подкрепа след неубедителното представяне на формацията му на местните избори, като първо обвини своя колежка в лобизъм и внесе нов закон за изменение и допълнение на ЗАДС за отпадане на приетите вече ограничения.

Мая Манолова от своя страна също защити нелегалните производители и сезира Конституционния съд за приетите ограничения. Сега след трагичния инцидент в Якоруда се оказва, че тези политици лобират за казани убийци и защитават бизнес, който не само е изцяло в сивия сектор, но и води до тежки последствия, почерняйки цели семейства. Важно е да се разбере, че въведените ограничения запазват здравето и живота на хората и всяко действие против тях е престъпление против нацията. Дано смъртта на четирима от Якоруда заради ракиената мафия успее да промени мисленето на Валери Симеонов, който популистки се заиграва, вместо да мисли за правилни решения в полза на нацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай