Вторник,

Как ще заглъхне случаят "Христо"

От: Администратор -
2985
Как ще заглъхне случаят "Христо"
A
A
A

Пребитият жестоко от двамата си "бавачи" Христо вече пее, говори и се радва на мама. И нищо чудно жестоката травма, получена от него на тригодишна възраст, да не остане в съзнанието му на възрастен човек. От кого зависи ли? Не на последно място - и от държавата.

В момента социални мрежи и институции се разкъсват между "Осанна" и "Разпни я" за майката Невена. Между "Да й вземат детето" и "Отишла е на гурбет именно заради него". След още няколко дни спекулации по темата най-вероятно и едните, и другите ще замлъкнат, заинтригувани от ново фейсбук стори с драматичен финал. Мъчителите на Христо, дай Боже, ще бъдат осъдени. А може и да не бъдат. Или да се отърват само с пробация - колкото се полага за хулиганска проява на футболен мач. Но докато се случи един от всички тези финали, постепенно проблемът ще заглъхне, без държавата да си е извела от него дори най-елементарната поука.

Поука, свързана с промени на законите, така че майки като Невена Велинска, избрала пътя на гурбета точно заради детето си, да не се оказват принудително в ролята на закононарушители. За които държавата може да направи само едно - да им отнеме детето. Не и да им помогне, когато в името на същото това дете аргатуват далеч от дома си. Именно аргатуват - независимо дали като Невена свирят на круизи пред хора, за които тяхната музика е просто фон на купона, дали сменят подлоги на болни и възрастни, или берат плодове за жалки центове, които само у нас изглеждат цяло богатство.
Защото Невена не е единствена. Едно неотдавнашно проучване на "Риск монитор" изнесе данни, че всяко четвърто дете след пети глас се отглежда само - тоест поне единият от двамата родители е в чужбина. В цели обезлюдени села малчуганите на фамилията са предадени в ръцете на баби, които сами страдат от болежки и напреднала възраст, така че въобще не се знае кой кого гледа. В подобно село разговаряхме с една такава баба, която делеше деня си между къщите на три кьошета - и само трепереше да не "изпусне" някое от децата на многолюдната фамилия, която се бе изнесла на гурбет. В случай на проблем викаше ходжата - в селото почти нямаше друго авторитетно мъжко присъствие. Самите учители на тези деца не знаеха към кого да се обърнат, ако създават проблеми в клас - бабата, естествено, не бе упълномощена да бъде настойник на десетината малчугани, оставени под нейна опека.

Колко са такива баби - цял Делиорман. И колко са майките като Невена, които се доверяват на познати в подобна ситуация, защото няма на кого да поверят малчугана вкъщи. А всъщност само с промени в няколко закона държавата може да направи така, че правата на децата да бъдат по-добре защитени в подобни случаи. Например да уточни как точно се упълномощава настойник, за какъв период може да бъде посочен той, трябва ли социалните служби да са наясно, че детето е оставено на отглеждане не при родителите, така че да правят чести проверки и да се намесват в случай на нужда. Както и да се посочи за колко деца максимум може да се грижи настойникът. Защото, според пословицата, за отглеждането на едно дете може да е нужно цяло село, но няма как един настойник да бъде оставен да се справя с цяло село деца. Това са все неща, които в момента законът не се е погрижил да уточни.

Има, разбира се, текстове за настойничеството, но те отдавна не съответстват на ситуацията, при която цели села мигрират в търсене на работа и в тях остават само децата и старците. Не пасват като цяло на новия модел на българското семейство, което вече често се събира заедно само по скайп и за Нова година. А майчината ласка достига до малчуганите предимно чрез "Уестърн юнион". Ситуация, в която никой не знае за колко време точно ще отсъства от дома си, защото гурбетчиите са племе без корен. Днес има работа тук, утре на 500 километра - и бабата, оставена да погледа внучетата за месец-два, внезапно се оказва впримчена в ролята на настойник на цяла рота хлапета за година. Другото голямо предизвикателство ще бъде законът все пак да бъде сведен до знанието на хората, разпънати между грижата за децата и оцеляването. Но промените в него все пак са по-добър вариант, отколкото създаденият сега вакуум, при който държавата се задейства само в случаи като този с малкия Еци. При това - само за да извади торбата с наказанията. Вместо да се чуди да разпне ли Невена, нека опита запълни празнотите, които поне в малка степен да гарантират правата на тези малчугани. Мислейки за следващите деца като малкия Христо, който в момента изкупува и вината на същата тази държава. Или може би нашата.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички