Как Любо издуха чуждата супа

Как Любо издуха чуждата супа | StandartNews.com

Националният отбор е зле, но ще става още по-лошо

За три дни СуперЛюбо стана поредният национален селекционер, заложен на пангара заради слаби резултати. Никога не съм крил симпатиите си към работата на Пенев-младши, но този път сам се навря в капана. Издуха чуждата супа. Чорбата, която му забъркаха същите, които преди това изпързаляха и Пламен Марков, и Христо Стоичков, и Мъри Стоилов. Покрай еуфорията от няколко мача в предишните квалификации Любо не се усети. Надуши навремето "Титан" в ЦСКА, но тук се остави да бъде използван. Как и защо, само той си знае. Не го заслужава. Но няма защита срещу въпросите на народа за мача в Осло - защо пусна вратар с един мач за турски слабак плюс резерва в ЦСКА? Защо извика куп футболисти, които търкат скамейките по клубовете? Защо се довери на ветерани от втора китайска дивизия? Контрата е в него! Дежурните виновни удобно ще се скрият, а хиените вече се втурнаха да го разкъсват. Аз съм сигурен, че той ще ги изпревари и ще хвърли оставка. Мъжко момче е. А и всеки миг оттук нататък в националния отбор ще го разяжда. Няма какво да се лъжем - Пенев няма полезен ход с този отбор. Колкото и да го критикуват за селекцията, истината е тъжна: просто няма кой да бъде повикан. Играчите ни са пръснати в посредствени отбори от Европа. Целта на повечето е да приберат добри пари и да ги размахват по чалготеките, като се приберат в София.

Отдолу не се задава нищо. Пардон, идват младежи, които паднаха 1:7 от Дания преди броени седмица. След тях е бодрата смяна юноши, изловени по бензиностанции да пазарят точни резултати с емисари на черното тото. Във всички възрасти командват мениджърски интереси. Нямаш ли точният агент, изгаряш, дори да си от ЦСКА или "Левски". Какво остава за дълбоката провинция! И трябва да бъде поздравен анализаторът на БНТ Ангел Славков, че го каза в ефир пред всички. Славков е тренирал национали, може да му се вярва.

Лабиринтът пред "А" отбора ни е ужасен. Не е ясно дали има изход. Пенев знаеше всичко това, но се хвърли малко донкихотовски. Ентусиазмът му даде ефект. Краткотраен. Любо никога не е бил страхливец, мрази да губи. Изпуши. Спречка се с норвежкия футболист. Та това беше единствената ни искрица живец в целия мач! Създаде я Любо, не капитанът или някой от другите лидери. Времената се промениха, ценностите са други. При такъв мач Стоичков и Пенев можеха да паднат, но поне щяха да са наритали двама-трима плюс съдията. Сега енергията отива за кражба на фолкпевица от чуждия харем. Сигурен съм и в друго. Следващият отбор на Пенев-младши ще бъде в чужбина. Скоро няма да се върне на работа у нас, освен ако ЦСКА не възкръсне организационно по някакъв фантастичен сценарий. Гледайте Стоичков и се сещайте за Пенев. Не че ще накривят шапката на някого, нито ще променят нещо. Националният ни отбор остава в блатото. Ако не стане чудо, още дълги години тимът е обречен да бъде сив, полупразен мениджърски щанд. Колкото да върти търговия със също толкова сиви купувачи с полупразни кесии. Отиваме на забвение като унгарците. Познанията на футболния свят за тях се изчерпват с генерациите на Пушкаш, на Алберт, на Детари. Там нейде, в миналия век. Затова не трябва да се сърдим, когато за хърватите футболна България са четвъртите в света и някакви анонимници след тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай