Кабинетът вдигна летвата, но трудно ще я прескочи

Кабинетът вдигна летвата, но трудно ще я прескочи | StandartNews.com

Страхил Делийски, политолог

Това, което със сигурност правителството свърши за изминалите 100 дни от управлението си, е, че произведе субект на властта. Защото преди това бяхме в ситуация, в която като че ли властта се търкаляше по улиците и нямаше кой да я вземе. Партиите в управлението успяха да произведат субект на властта. Друг е въпросът обаче дали той успя да стартира самото управление.

Тук оценката ми по-скоро е незадоволителна. Имаше лозунгарство, заявки, политически емоции на различни теми и контексти, като се започне от циганите и ДПС, мине се през пенсионната реформа до темата за подслушването. Кабинетът мина през определена тематика, без обаче тя да бъде пряко свързана с управлението. Именно това е специфичното в тези първи 100 дни на управление. Имаше заявка за управленска програма, която бе разказана и комуникирана като нещо уникално. Друг е въпросът дали наистина е така. Но не мога да кажа, че нещо по тази програма е придвижено по план или посредством някаква стратегия. Не бива да пропускаме и факта, че за 100 дни като че ли, особено ако го сравним с предходния кабинет, този успя да създаде усещане за безалтернативност. И то благодарение не на невероятно ефективната си работа, а заради от една страна, изключително пасивната опозиция, и заради измореното гражданство, от друга. След периода на свръхмобилизация на гражданското общество, сега виждаме, че то е достатъчно пасивно, за да създаде допълнителен комфорт на кабинета. Надявам се, че това е симптом на умора, а не нещо друго. Защото дори и най-доброто управление има нужда от коректив в лицето на гражданското общество.

Първото предизвикателство оттук нататък пред правителството не е свързано с неговата среда, а със самото правителство. Неминуемо ще се появят още противоречия между коалиционните партньори, които ще изплуват при местните избори. От това дали тези противоречия ще бъдат добре управлявани и контролирани ще зависи до голяма степен и тонусът на правителството. Трябва да си дадем сметка, че местните избори ще са сериозен тест за управлението и по линия на отношенията между Реформаторския блок и ГЕРБ, и по отношение на поведението на АБВ, и спрямо търсенето на собствена политическа физиономия от страна на Патриотичния фронт. И четирите формации, особено по-малките партньори в коалицията, нямат по-добър терен, в който да заявят политическото си лице от правителството. И през парламента те могат ясно да изкрещят какво искат.

Другият основен тест е свързан с евентуалната хипотеза на активизиране на гражданското общество. Защото, въпреки сигналите, които идват от него, вярвам, че то не се е примирило с ролята на зрител. Но тепърва ще видим. Опозицията ми се струва, че е най-малкото предизвикателство пред кабинета. През новия политически сезон БСП със сигурност ще се опита да напомни за себе си, но са нужни и време, и усилия, за да се превърне в онзи фактор, който да даде различна интерпретация от тази на управляващите. При положение, че свикнахме доста да занижаваме критериите, ако трябва да дадем оценка на управлението за тези 100 дни, то тя няма да е реалната.

Нека да не стреляме по пианиста, той толкова си може! Като преподавател в университета, свикнал да оценява високо студентите си, не мога да дам оценка на правителството, защото ще е незаслужено висока. Оценката винаги е функция на сравнение и резултат на определени критерии за него. Ако трябва да оценим способността, с която кабинетът комуникира и създава усещане за безалтернативност, то оценката тогава е висока. Ако трябва да оценим способността за налагане на дневен ред, оценката пак е висока, особено в сравнение с предходното правителство. Но трудно мога да дам висока оценката за управлението като начин на справяне с проблемите, най-малкото защото това правителство стартира с високи претенции, от които все още нищо не е изпълнено. Оценката е функция на заявката на кабинета. Той имаше нужда от тази висока претенция и летва, за да се легитимира като различното правителство, но те трябва непрекъснато да се защитават, а на този етап не се вижда особено висока реализация на тази претенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай