Je suis Ahmed

Je suis Ahmed | StandartNews.com

"Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани". От седмица насам този афоризъм става все по-популярен, като се цитира в социални мрежи, телевизионни предавания, че дори и на маса, макар че едва ли някой допуска, че авторът му е мюсюлманин. Саудитският журналист Абдел Рахман ал Рашид прави констатацията преди повече от 10 години в редакционна статия в. "Ашарк ал Асат". Едва ли е предполагал, че извадена от контекста, тя ще се предава от уста на уста години след това.

Да се твърди, че всички терористи са мюсюлмани е равносилно на това да си признаем, че имаме къса памет. Нима сте забравили Андерш Брайвик? Норвежецът, на чиято съвест, ако изобщо има такава, лежат 77 трупа. Брайвик обясни, че е обявил война на исляма, който ставал все по-силен в Норвегия по вина на управляващите социалдемократи. Може ли човек с всичкия си да разсъждава по този начин? "Брат ми беше мюсюлманин и беше убит от двама терористи, двама фалшиви мюсюлмани. Ислямът е религия на любовта и на мира. Никой не трябва бърка екстремистите с мюсюлманите. Лудите хора нямат нито цвят, нито религия". Това каза в прочувствена реч братът на Ахмед Мерабет, който бе първият полицай, озовал се пред окървавената редакция на "Шарли Ебдо" и платил за това с живота си. "Той се гордееше с името си и с гордост защитаваше ценностите на Републиката - свобода, равенство, братство", каза още Малек Мерабет. Снимка и видео са запечатали последните моменти на полицая мюсюлманин. Издъхващият Ахмед е на земята на метри от облечения в черно негов въоръжен палач. Стрелки на снимката показват кой кой е, като в горния й край стои надписът "В случай, че не правите разлика между терорист и мюсюлманин". Хаштагът Je suis Ahmed пък бе пуснат в памет на загиналия нелепо служител на реда. Eкстремистите навредиха повече на исляма, отколкото карикатурите. До този извод стигна дори ръководителят на движението "Хизбула" Хасан Насрала. Всъщност терористите, сеещи смърт в името на исляма, очевидно не следват напътствията на пророка Мохамед. Закатът - четвъртият стълб на исляма, означава великодушие, благотворителност, милосърдие и щедрост, което в повечето от случаите надхвърля християнското "обичай ближния". Стих 36 от четвърта сура на Корана гласи: И служете на Аллаха, и нищо не съдружавайте с него! И към родителите добрина, и към близкия, и към сираците, и към нуждаещите се, и към близкия съсед, и към далечния съсед и към подвластните ви! Аллах не обича горделивия, самохвалеца!"

Това, което е получено наготово, не е устойчиво. Доказват го терористите с европейски паспорти - онези, за които свободата във всяко едно отношение е даденост и животът на чиито родители е минал в борба за европейски паспорт и достойно място в обществото. Дали ако някой от тези младежи с арабски имена знаеше цената на европейското гражданство, щеше да лее кръв в страната, осигурила живот, далеч по-добър от родината на родителите му? Едва ли. За тях и животът няма стойност, вероятно защото мнозинството от "мъчениците" не са създали такъв, а ценностите от рода на свобода, равенство и братство се свеждат единствено до безсмислен надпис върху монетите. Няма власт над онази глава, която е решила да се отдели от раменете си, е казал Ботев, макар и по друг повод. Да оставим лудите да се налудуват, съветват някои. Да не го правим, иначе светът наистина ще върви с пълна сила към своето саморазрушение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай