Искат да превърнат лекаря в чиновник

Искат да превърнат лекаря в чиновник | StandartNews.com

Общопрактикуващи лекари излязоха на национален протест. Те се обявяват се против реформата в сектора. Искат пациентите да имат свобода да избират къде, при кого и как да се лекуват. А с новата Здравна карта щели да бъдат принудени да се лекуват само по местоживеене. В същото време пациентски организации и медиците в спешната помощ се разграничиха от протестите на личните лекари. Потърсихме мнението на д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ, както и на д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Д-р Стойчо Кацаров

Протестът на лекарите не е за пари. В декларацията на Събора те ясно изразиха две неща: Първо, не са съгласни с водената от правителството политика. И второ, нямат довериe на здравните институции. В декларацията няма и дума за повече пари. Най-съществените тези на пропагандната машина са две. Първата е, че парите на НЗОК растат, а качеството не се подобрява. Това е по същество признание за провал на самите политици. Не лекарите определят бюджета за здравеопазване, а политиците. Не лекарите избират министър на здравеопазването и управител на НЗОК, нито пък те пишат правилата и приемат наредбите и постановленията. Истината е, че системата ни на здравеопазване има нужда от повече пари. Ние сме последни в Европа по публични разходи за здравеопазване. Разликата със средните нива не е в проценти, а в пъти. Средните заплати на лекарите в България са над 20 пъти по-ниски от тези на колегите им в САЩ. Това, че общите разходи за здравеопазване нарастват, не е българска аномалия, както политиците се опитват да го изкарат. В цял свят е така, защото съвременният човек отделя все повече внимание на здравето си, увеличава се продължителността на живота, а това води до нарастващо потребление на медицински услуги, в това число и лекарства. Втората пропагандна теза е, че "ние ги учим, а те бягат на Запад". Фактите сочат, че лекарите ни съвсем не са "побегнали на Запад". Официалните данни са за 400 - 500 годишно. Това е по-малко от завършващите медицина всяка година и е капка в морето на фона на 30 000 регистрирани членове на Българския лекарски съюз. И ако "учим лекари", то нима по същия начин не "учим" архитекти, учители, инженери, и пр. На всички ли ще забраним да "отиват на Запад"? Ако е така, защо просто не продължим оградата с Турция, докато опашем цялата страна?

А шумно прокламирана здравна реформа се състои в поставяне на безброй ограничения и изисквания и вкарване на самата медицина в административни актове. Така се постига тотална зависимост за всяко действие и страх от непрекъснато нарастващите санкции за всяка "грешка".

Превръщането на лекаря в чиновник, щракването на административните окови на медицината, ще превърне изкуството да лекуваш в социално подпомагане. Това е пътят към медицината на хосписите.

Извиват се ръцете на пациенти и спешни медици

Д-р Десислава Кателиева

Спешните медици не се присъединяваме към протеста на колегите, защото политиката на това здравно министерство и на правителството е в подкрепа на спешната медицина. За година и половина бяха приети концепция за развитие на спешната медицинска помощ в страната, която в съответната времева и финансова рамка се спазва засега. За година и половина бе приет медицински стандарт за спешна медицина, който е изключително иновативен и революционен, изключително нужен в момента. Затова не се присъединяваме към решението на БЛС за ефективна стачка и не снемаме доверието си от този министър. Възразяваме срещу организацията на този протест. Не може, без да се съгласува това с екипите на Центровете за спешна медицинска помощ и спешните приемни отделения в областни болници, да се преминава към такъв протест. В Кюстендил от 78 практики, които протестират, има само един дежурен кабинет, къде мислите, че ще отиде потокът от пациенти при това положение? Ще бъдат натоварени екипите на Спешна помощ, които и без това изнемогват. Не смятам, че това е редно. Редно беше да има определен брой протестиращи колеги, определен брой стачкуващи екипи на кабинети. Да има разкрити съответни медицински кабинети, които 24 часа да поемат медицинското обслужване на населението, както е по закон. Към такъв протест не може да се премине без да се прецени дали това не застрашава пациентите.

В момента БЛС ме заплашва с етична комисия. Не само мен, а и всички спешни медици, които стоят зад нашата декларация. Има обвинение, че сме купени с обещание за увеличение на заплатите. Държа да подчертая, че в момента в нито едно спешно приемно заплатите не са увеличени. Въпреки всичко ние няма да излезем на улицата и няма да стачкуваме. Ще си бъдем на местата и ще обслужваме пациентите. Нямате представа под какъв натиск работим!

Можеха да опитат със символични протести, но по този начин да извиват ръцете на пациенти и спешни медици просто не им прави чест.

Записа Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай