Петък,

Искат да превърнат лекаря в чиновник

От: Администратор -
811
Искат да превърнат лекаря в чиновник
A
A
A

Общопрактикуващи лекари излязоха на национален протест. Те се обявяват се против реформата в сектора. Искат пациентите да имат свобода да избират къде, при кого и как да се лекуват. А с новата Здравна карта щели да бъдат принудени да се лекуват само по местоживеене. В същото време пациентски организации и медиците в спешната помощ се разграничиха от протестите на личните лекари. Потърсихме мнението на д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ, както и на д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Д-р Стойчо Кацаров

Протестът на лекарите не е за пари. В декларацията на Събора те ясно изразиха две неща: Първо, не са съгласни с водената от правителството политика. И второ, нямат довериe на здравните институции. В декларацията няма и дума за повече пари. Най-съществените тези на пропагандната машина са две. Първата е, че парите на НЗОК растат, а качеството не се подобрява. Това е по същество признание за провал на самите политици. Не лекарите определят бюджета за здравеопазване, а политиците. Не лекарите избират министър на здравеопазването и управител на НЗОК, нито пък те пишат правилата и приемат наредбите и постановленията. Истината е, че системата ни на здравеопазване има нужда от повече пари. Ние сме последни в Европа по публични разходи за здравеопазване. Разликата със средните нива не е в проценти, а в пъти. Средните заплати на лекарите в България са над 20 пъти по-ниски от тези на колегите им в САЩ. Това, че общите разходи за здравеопазване нарастват, не е българска аномалия, както политиците се опитват да го изкарат. В цял свят е така, защото съвременният човек отделя все повече внимание на здравето си, увеличава се продължителността на живота, а това води до нарастващо потребление на медицински услуги, в това число и лекарства. Втората пропагандна теза е, че "ние ги учим, а те бягат на Запад". Фактите сочат, че лекарите ни съвсем не са "побегнали на Запад". Официалните данни са за 400 - 500 годишно. Това е по-малко от завършващите медицина всяка година и е капка в морето на фона на 30 000 регистрирани членове на Българския лекарски съюз. И ако "учим лекари", то нима по същия начин не "учим" архитекти, учители, инженери, и пр. На всички ли ще забраним да "отиват на Запад"? Ако е така, защо просто не продължим оградата с Турция, докато опашем цялата страна?

А шумно прокламирана здравна реформа се състои в поставяне на безброй ограничения и изисквания и вкарване на самата медицина в административни актове. Така се постига тотална зависимост за всяко действие и страх от непрекъснато нарастващите санкции за всяка "грешка".

Превръщането на лекаря в чиновник, щракването на административните окови на медицината, ще превърне изкуството да лекуваш в социално подпомагане. Това е пътят към медицината на хосписите.

Извиват се ръцете на пациенти и спешни медици

Д-р Десислава Кателиева

Спешните медици не се присъединяваме към протеста на колегите, защото политиката на това здравно министерство и на правителството е в подкрепа на спешната медицина. За година и половина бяха приети концепция за развитие на спешната медицинска помощ в страната, която в съответната времева и финансова рамка се спазва засега. За година и половина бе приет медицински стандарт за спешна медицина, който е изключително иновативен и революционен, изключително нужен в момента. Затова не се присъединяваме към решението на БЛС за ефективна стачка и не снемаме доверието си от този министър. Възразяваме срещу организацията на този протест. Не може, без да се съгласува това с екипите на Центровете за спешна медицинска помощ и спешните приемни отделения в областни болници, да се преминава към такъв протест. В Кюстендил от 78 практики, които протестират, има само един дежурен кабинет, къде мислите, че ще отиде потокът от пациенти при това положение? Ще бъдат натоварени екипите на Спешна помощ, които и без това изнемогват. Не смятам, че това е редно. Редно беше да има определен брой протестиращи колеги, определен брой стачкуващи екипи на кабинети. Да има разкрити съответни медицински кабинети, които 24 часа да поемат медицинското обслужване на населението, както е по закон. Към такъв протест не може да се премине без да се прецени дали това не застрашава пациентите.

В момента БЛС ме заплашва с етична комисия. Не само мен, а и всички спешни медици, които стоят зад нашата декларация. Има обвинение, че сме купени с обещание за увеличение на заплатите. Държа да подчертая, че в момента в нито едно спешно приемно заплатите не са увеличени. Въпреки всичко ние няма да излезем на улицата и няма да стачкуваме. Ще си бъдем на местата и ще обслужваме пациентите. Нямате представа под какъв натиск работим!

Можеха да опитат със символични протести, но по този начин да извиват ръцете на пациенти и спешни медици просто не им прави чест.

Записа Антония КЮМЮРДЖИЕВА


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички