Инфекцията атакува през очите

Инфекцията атакува през очите | StandartNews.com

"Най-мрачните места в ада са запазени за онези, които остават безразлични във време на духовна криза". Това е част от речта на Джон Ф. Кенеди, изнесена през юни 1963 година в Бон. Дали тази реч, или някои други негови действия накараха една определена каста да му отвори вратите на рая - това само времето може да покаже. Но съществуват и хора, които не са безразлични. В България те са наречени будители, в Япония - Кокухо, а в някои държави от Изтока и Латинска Америка - Богове. Истината е, че България е райска градина, но голяма част от населението й, с неговото мислене и поведение, определено я плаща в някой от деветте кръга на ада. И веднага ще задам въпроса: колко от нашите велики личности, царе, учени, политици, свещеници, учители, поети, лекари, военни, та дори и съвсем обикновени хора не са оплюти и обругани във времето от различни власти? Един тъжен виц разказва как се пазят казаните на различните нации в ада. Естествено, българският казан никой дявол не го пази, защото ако някой тръгне да излиза от него, останалите дружно го издърпват обратно надолу.

Тъжната действителност е, че българите сме на път да се превърнем в малцинство. Дали причината не е в мръсния въздух, който сами си осигурихме, както бе публикувано в Ню Йорк Таймс, и то вследствие изникването на бетонни гета, построени без всякаква архитектурна хармония и естетика върху микроскопични територии? И без зеленина, тъй като дърветата пречат на строежите. А както е известно, тези растения са белите дробове на нашата планета. Струпването на милиони коли в една точка за единица време е идеалният генератор за малки частици газ, тропосферен озон - въглероден оксид и серен диоксид, водеща причина за развитието на аутизъм (това е заключение на калифорнийски учени), както и че замърсяването на въздуха предизвиква трайни неврологични ефекти. Този извод е потвърден и от София Ксиани Сън от изследователски център по аутизъм в Кеймбриджския университет. Ханс Бруйникс, шеф на Европейската агенция по околна среда, смята, че "големи части от Европа не са здравословна среда. Така че, когато посещавате България, задръжте дъха си". Между другото, това е прийом в гмуркането и явно е дошло времето да го усъвършенстваме, но на сухо.

Има още един фактор, влияещ върху здравословното състояние на човека. Това е пренаселването на определени градове и културните навици на живеещите там. В идеалната медицина вече битува мнението, че на първо място трябва да се пазиш, за да не се заразиш. А инфекцията ни атакува най-лесно през очите. Още от дълбока древност Платон и други са обръщали много голямо значение на енергийния статус при тези органи. В най-ранната източна медицина, от някои наричана тибетска, от други аюрведа, анатомично-физиологичното състояние на окото има водещо значение като диагностика и проследяване състоянието на организма от приложеното лечение.

По данни от последни проучвания от Университета в Колорадо цветът на очите ни показва към какви болести евентуално сме предразположени. Например синеоките хора са по-малко податливи към витилиго. Кафявите очи ни подсказват за по-малък процент от заболявания на рак на кожата. А това заболяване се среща по-често при зеленооки. Но все пак тези данни се отнасят за хора, живеещи в региона на Америка. За по-горе изброените заболявания научно доказано е, че водеща причина е определена разновидност на микозата.

Съществува болест с наименованието Синдром на очна хистоплазмоза (OHS). Най-голямата концентрация на тази патология е съсредоточена в т. нар. Библейски пояс (Bible belt) или още наричана от очните лекари "пояса на Христос". Тази популация е Ел Дорадо за офталмолозите, тъй като над 90% от населението след определена възраст е имало хистоплазмоза. Много коварно заболяване, чието основно огнище са белите дробове. Те прихващат спорите на даден вид микоза при вдишването. OHS протича безсимптомно. Механизмът е следният: фунгите мигрират към ретината, а впоследствие и в макулата, като популацията от гъбички причинява макулна дегенерация, унищожавайки централната зона на зрителното поле. Доказано е, че специфична микоза е основната инфекциозна причина за слепота при американците между 20 и 40 години.

Като заключение бих цитирал думите на един достоен българин, който е очен лекар: "Човек винаги би могъл да научи нещо за здравето си или най-малко за това какво да прави, за да го съхрани. Диагнозата е нещо много важно и е повече от 50% от лечението. Вярната диагноза определя лечението и изхода от него. За мен е по-добре пациентът да дойде без диагноза, отколкото с грешна. Когато е без диагноза, той продължава да търси, докато в крайна сметка не бъде открита болестта му. Универсална методика за диагностициране няма. Ако имаше, щеше да се прилага само тя и да се елиминират останалите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай