Неделя,

Има риск от верижна реакция на самоубийци

От: Администратор -
3934
Има риск от верижна реакция на самоубийци
A
A
A

Д-р Николай Михайлов, психиатър

Тази трагедия със запалването на фотографката не бива да бъде използвана за сензация, не бива да удовлетворява медийния инстинкт за сензация. Това е изключително важно! Опасността, свързана с такъв тип трагични събития, е, че те имат склонност да се възпроизвеждат по подражателен тип. Такъв тип самоубийства, понякога пораждат, ще повторя, самоубийства по логиката на копираното самоубийство. Това е много опасно, особено ако се създаде впечатление, че мотивите за този акт са благородни, защото ще бъдат идеологизирани, романтизирани, разположени в контекста на нашите общи социални и политически неудачи, ще бъдат изтълкувани като реплика на отделни провали на политическия елит, на всички нас, на неумението ни да строим живота си и така нататък.

С други думи, ще бъдат описани по един крайно лекомислен и вреден начин като адекватна реакция на българската ситуация. Това е крайно опасно. Медиите са в ситуация на максимална отговорност и в риск да действат безотговорно. Всеки, който говори публично, рискува да допринесе, в някакъв смисъл, ако не внимава върху думите си, за това да изложи на риск други човешки същества, които, в порядъка на подражанието и на собственото си човешко отчаяние, неудача, фрустрация и т.н., ще се опитат да повторят този акт, който има много широк публичен ефект.

Ще се въздържа да правя оценка на този акт като политически. Нямаме основания за това. То се случва в контекста на политически събития, пред Президентството. Как ще бъде квалифициран мотивът за този акт е професионален въпрос, той е свързан с експертна ретроспектива на изживяването. Това трябва да бъде оставено на специалистите, да не бъде поемано като сюжет в политическите ни дебати по един безотговорен начин, нямаме достатъчно основание да правим това.

(Пред БНР)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички