Има риск от верижна реакция на самоубийци

Има риск от верижна реакция на самоубийци | StandartNews.com

Д-р Николай Михайлов, психиатър

Тази трагедия със запалването на фотографката не бива да бъде използвана за сензация, не бива да удовлетворява медийния инстинкт за сензация. Това е изключително важно! Опасността, свързана с такъв тип трагични събития, е, че те имат склонност да се възпроизвеждат по подражателен тип. Такъв тип самоубийства, понякога пораждат, ще повторя, самоубийства по логиката на копираното самоубийство. Това е много опасно, особено ако се създаде впечатление, че мотивите за този акт са благородни, защото ще бъдат идеологизирани, романтизирани, разположени в контекста на нашите общи социални и политически неудачи, ще бъдат изтълкувани като реплика на отделни провали на политическия елит, на всички нас, на неумението ни да строим живота си и така нататък.

С други думи, ще бъдат описани по един крайно лекомислен и вреден начин като адекватна реакция на българската ситуация. Това е крайно опасно. Медиите са в ситуация на максимална отговорност и в риск да действат безотговорно. Всеки, който говори публично, рискува да допринесе, в някакъв смисъл, ако не внимава върху думите си, за това да изложи на риск други човешки същества, които, в порядъка на подражанието и на собственото си човешко отчаяние, неудача, фрустрация и т.н., ще се опитат да повторят този акт, който има много широк публичен ефект.

Ще се въздържа да правя оценка на този акт като политически. Нямаме основания за това. То се случва в контекста на политически събития, пред Президентството. Как ще бъде квалифициран мотивът за този акт е професионален въпрос, той е свързан с експертна ретроспектива на изживяването. Това трябва да бъде оставено на специалистите, да не бъде поемано като сюжет в политическите ни дебати по един безотговорен начин, нямаме достатъчно основание да правим това.

(Пред БНР)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай