Иде ли "голяма" война в Украйна

Иде ли "голяма"  война в Украйна | StandartNews.com

Руското посолство в Киев отдавна пустее, дипломатите са изтеглени, останала е само охраната. Поредният опит да бъде изпратен нов руски посланик току-що се провали, защото украинското правителство отказа да приеме акредитивните му писма. И обратно: в Москва също от доста време вече няма украински посланик. На практика излиза, че двете държави в момента не поддържат дипломатически отношения - нищо, че тези отношения формално не са били прекъсвани.

В този дипломатически вакуум песимистите виждат сянката на една предстояща "голяма" война между Русия и Украйна. Факт е, че има и сигнали в тази посока: спазмите покрай демаркационната линия в Източна Украйна от седмица на седмица стават все по-остри, а примирието от Минск вече не струва и хартията, на която е написано. Наблюдателите съобщават, че на фронта излизат все повече тежки оръжия. Военни експерти в Русия и от няколко страни в НАТО твърдят, че многочислените руски подразделения край границата са се раздвижили. Говори се ту за "прегрупиране", ту за "настъпление". Но и двете звучат достатъчно заплашително.

Като капак на всичко руските тайни служби ФСБ съобщиха, че при предотвратяването на украинска терористична акция в Крим са загинали двама руснаци. Руският президент Владимир Путин набързо констатира, че, щом е така, няма да има повече разговори на най-високо равнище по споразуменията от Минск. Дали пък Русия просто не си търси повод да нанесе удар?
Та нали и войната на Русия срещу Грузия точно преди 8 години избухна пак през август. Та нали и тогава пак имаше Олимпийски игри, които отвличаха вниманието на световната общественост. Та нали в момента целият западен свят изглежда парализиран - САЩ са в предизборна борба, а европейците имат пристъп на слабост. Тъй че: кога, ако не сега - сигурно се питат хардлайнерите в Кремъл. И дават воля на агресивните си мераци. Защото, според техните великоруски и имперски възгледи, анексията на Крим и неофициалната военна подкрепа за сепаратистите в Донбас са само началото.

Тези предположения, заедно с интерпретацията на различни военни сюжети и голите факти за боевете в Източна Украйна, се смесват в опасен коктейл, който мирише на страх от война. Една смеска от кремълския рецептурник с отрови, чиито изпарения предизвикват стрес както в Киев, така и в Брюксел. Защото със сегашното дрънкане на оръжие Путин очевидно иска да вземе в свои ръце всички международни нишки, които скоро трябваше да се сплетат в някакво мирно уреждане на бъдещата съдба на Украйна. Но руското ръководство със сигурност ще изгуби своята позиция на силата, ако рискува да влезе във война само заради един сегмент от украинската територия. Защото тогава Западът положително ще наложи на Русия още по-строги санкции, а това допълнително ще отслаби икономиката й. Така че на първо време Русия може да се задоволи само с дрънкането на оръжие и с дребните провокации.

На 24 август Украйна ще празнува четвърт век независимост от Русия. Очевидно властниците в Кремъл искат да вгорчат празника на украинците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай