Хърватия в ръцете на жена от народа

Хърватия в ръцете на жена от народа | StandartNews.com

Колинда Грабар-Китарович говори с умиление за живота си на село

Авторитетни медии, като в. "Файненшъл таймс", в. "Ню Йорк таймс", сп. "Нюзуик" и други, обърнаха подчертано внимание на неотдавнашната изборна победа на Колинда Грабар-Китарович в битката за президентския пост в Хърватия. Не само защото за първи път четвъртият президент на Хърватия, най-новият член на ЕС, е дама. 46-годишната Китарович е изявен талантлив хърватски дипломат и политик с опит и в двете важни за страната области. Тя е полиглот. Владее английски, испански и португалски език, като се справя добре и с немски, френски и италиански език. Родена е в Риека на 29 април 1968 г. в зодията на Телеца, символизираща земната стихия и професионалния възход. Баща й е месар, а майка й - домакиня. Прекарва детските и тийнейджърските си години в САЩ. От малка се проявява като умно, трудолюбиво и амбициозно момиче. Учи в САЩ, след това завършва Философския факултет на Загребския университет, а после и Дипломатическа академия във Виена. Печели няколко американски стипендии за специализации. Има висше образование и със специалност английски и испански език, както и магистратура по политически науки в Загребския университет.

Партийната й кариера стартира през 1990 г., когато се присъединява към партията Хърватски демократически съюз. През 1993 г. започва работа в министерството на външните работи на Хърватия като съветник. През 1995-1997 г. вече е шеф на отдела за Северна Америка, след което заминава на работа в посолството на Хърватия в Канада с ранг съветник, а през 1998 г. с ранг министър-съветник. През 2001 г. се завръща в Загреб и през 2003 г. е избрана за депутат от Демократическия съюз. През 2003 г. при формирането на новото правителство в Загреб поема поста министър на европейската интеграция и успешно ръководи преговорите за подготовката на Хърватия за членството в Евросъюза. Две години по-късно става външен министър с главна задача да ускори приемането на Хърватия в ЕС и НАТО. По-късно през 2011-2014 г. е помощник на генералния секретар на НАТО Андерс Расмусен. Тогава шеговито се хвали, че е единственият служител в НАТО, който знае как се дои крава.

Преди това няколко години е посланик на Хърватия в САЩ.

Колинда Грабар-Китарович държи да бъде смятана за "жена от народа", каквато е всъщност по произход. Тя е ведра личност, винаги приятно усмихната и общителна. С удоволствие разказва за детството си на село, като подчертава колко трудно й е било да напредне в политиката. "Никога не съм се отказвала от убежденията и ценностите си: отечеството и семейството. Те са изборът на моя живот". Предизборният й лозунг бе "Всички заедно за по-добра Хърватия".

Колинда Грабар-Китарович се омъжва през 1996 г. за проф. Яков Китарович, с когото имат дъщеря и син. Професорът, с когото са заедно още от университетските години, много й помага в семейството и с грижите за децата. Тя му е много признателна и го нарича "професионален баща". В. "Вечер" писа, че заради тези грижи професорът дори е замразил временно университетската си кариера. Вестникът добавя, че "Яков гледа добре съпругата си".

Ройтерс приписва победата на Грабар-Китарович на тежките икономически проблеми на Хърватия. Втората по големина бивша югославска република е в почти постоянна рецесия от 2008 г. и прогнозите не вещаят бърза положителна промяна. Държавният дълг е близо 80% от БВП. Безработицата - около 20%, като сред младите хора надхвърля 50%.
Грабар-Китарович ще положи клетва на 19 февруари. До края на 2015 г. тя ще управлява страната заедно със социалдемократическото коалиционно правителство, с което ще трябва да намери общ език. Новият хърватски президент иска да има диалог с правителството и да чуе мерките, които то набелязва за напредъка на Хърватия. Обеща, ако мерките са задоволителни, да ги подкрепи, а ако не, ще поиска кабинетът да бъде свален. Това споделят нейни сътрудници.
Но и по-нататък вероятно няма да й е лесно, защото и обществото в страната е разделено, както показа и минималният резултат, с който Грабар-Китарович спечели победа на балотажа в президентските избори срещу досегашния президент Иво Йосипович.

Колинда е представителна и чаровна дама. Облича се с вкус. Медиите често обръщат внимание на впитите й тоалети и изкуствените вежди, което впрочем я прави още по-очарователна. "Това са второстепенни работи. Важно е присъствието, макар че хората запомнят повече усмивката, която отваря врати", казва за подобни публикации Колинда Грабар-Китарович.
Известно е, че жълтите издания не прощават на политиците и търсят пикантни факти от битието им. Така и по повод избирането на Колинда за президент нейни снимки по оскъден бански костюм станаха хит в социалните мрежи. Сръбският в. "Правда" отбеляза, че тя изглежда добре, като добави, че на младини Колинда е имала любовна афера със сръбски плейбой, дори планирала да прекъсне следването си в Загреб, за да отиде да живее с него. Но дори и да е така, това видимо не й е попречило на блестящата кариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай