Гюбеци пред храма вместо свещичка

Гюбеци пред храма вместо свещичка | StandartNews.com

Луда чалга и кръшни кючеци се вихрят пред една от най-българските светини - храм-паметника "Александър Невски", по време на баловете. Пред погледа на онемелите камбани. За потрес на вярващите. За шоу на сеирджиите. Това стана традиция поне от десетина години. Облечени в скъпи рокли и костюми, абитуриентите кършат тела под звуците на ориенталски ритми, които кънтят от леките автомобили или на живо в изпълнение на музиканти, които по принцип стоят пред ритуалните зали или родилните домове. Дали обаче мястото пред входа на най голямата ни църква, където от векове хората влизат за помощ, за благодарност, за утеха и за смирение, е място за чалгаджийски абитуриентски купон?

И защо вместо да влязат и да запалят свещичка да им е лек пътят оттук насетне, младежите предпочитат да използват мястото пред храма за подобни ритми?

Да, това са млади хора, които искат да се веселят, да изживеят мига, навсякъде, на всяка цена, до последната минута. Тук и сега. Само че има една тънка граница между веселието и кича, която за съжаление се преминава. Всъщност проблемът не е в няколкото пияни абитуриенти, които хвърлят димки пред храма, нито пък в групата момичета, които въртят гюбеци пред светинята. Той е в цялото общество, което позволява това да се случва. Може би става дума и за домашно възпитание. Та това поколение са синовете и дъщерите на онези, които помнят събитията и митингите в зората на българската демокрация, точно на стъпалата на храма.

Не ме разбирайте погрешно. Не съм против това абитуриентите да се веселят, нито против чалгата - и тя си има слушатели. Против съм кича , който съпътства често това знаменателно събитие в живота.

А що се касае до храма, на него за съжаление му "върви" откъм подобни нелепи прояви. Като се започне с някои не особено лицеприятни концерти, та се мине през радостната заря, възвестяваща Възкресението на Исус Христос под звуците на "Тих бял Дунав", изпълнявана от представителния духов оркестър. А иначе Бог прощава. Той е великодушен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай