Грузинският виц на Одеса

Грузинският виц на Одеса | StandartNews.com

Саакашвили няма да изкара дълго като губернатор

Назначаването на бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област първо се прие като виц. "Бутат паметниците на Джугашвили (истинското име на Сталин), а ни слагат за началник Саакашвили. Преди от Грузия ни караха само вино, а сега цял губернатор", майтапеха се в крайморския град, който през 70-те години на миналия век бе известен като "столица на съветския хумор".

Все пак Саакашвили е обявен за издирване от сегашните грузински власти заради злоупотреба с власт, разхищение на средства от държавния бюджет и други обвинения. В същото време бившият грузински президент бе представен като месия от украинския държавен глава Петро Порошенко. Обявяването на новата длъжност на Саакашвили в ефир беше не по-малко тържествено от връчването на Оскарите.

С дълги паузи от 30 секунди Порошенко огласи: "а сега... Одеса отива при моя дългогодишен приятел - ...пауза...!" Според Порошенко опитът на бившия грузински президент, който е водил война с Русия, ще бъде от полза за Киев.
Макар че двамата най-вероятно общуват помежду си на "вражеския" руски език.

Назначението изглежда свидетелства за убеждението на Порошенко, че в страна с население над 40 млн. души няма нито един човек, който да е достатъчно умен, некорумпиран, лоялен на президента и далновиден, за да служи като губернатор на този ключов регион. Да не забравяме обаче, че Одеса е държава в държавата. Жителите на Одеса се отличават от другите украинци и едва ли биха приели "чуждо тяло" да им дава акъл как да живеят. Освен Саакашвили още няколко грузинци, някога част от неговото правителство, са назначени на висши постове в Украйна. Това нямаше как да не разгневи местните националисти. Лидерът на украинската Радикална партия Олег Ляшко реагира остро и заяви, че това е унижение. "Назначавайки чужденци, Порошенко унижава украинската нация, признавайки пред цял свят, че украинците не са способни да въведат ред в държавата си. А не е ли дошло време да си внесем и президент от чужбина", заяжда се с Порошенко Ляшко на страницата си във Facebook. Украинският политолог Богдан Безпалко е уверен, че олигархът Игор Коломойски няма да остане равнодушен към назначението на Саакашвили, тъй като смята Одеса и областта за "своя бащиния", а досегашният губернатор Игор Палица бе силно негов човек.

"Смятам, че Саакашвили е временна фигура", е убеден политологът, като обяснява още, че назначението на Саакашвили цели не само чистка на хората на Коломойски, но и "размразяването на конфликта в Приднестровието с цел реинтеграцията на този регион в състава на Молдова". В Одеса пък премина оригинален флашмоб и местни зевзеци разхвърляха по улиците на града стотици вратовръзки с надпис "Похапни си, Миша" - явен намек за странностите в поведението на Саакашвили. Той вече разгневи своите сънародници като се отказа от грузинско гражданство, за да вземе украински паспорт. "Това е неадекватно отношение към президентската институция като цяло и към държавата Грузия в частност", коментира външният министър на страната Тамара Беручашвили.

Саакашвили през последните месеци направи бърза кариера в Украйна. С указ от 13 февруари той бе назначен от Порошенко за извънщатен съветник и председател на новосъздадения Консултативен международен съвет по реформите. И ето сега, като губернатор на Одеса Саакашвили трябва да пристъпи към активни реформи. И той започна, представете си, с ремонт на уебсайта на общината! Новият губернатор на Одеса също е разпоредил в сградата на администрацията да бъде поставена специална кутия за писмени препоръки и обръщения. После току-виж му хрумнало на пан Саакашвиленко да пребоядиса и оградата на общината или да въведе грузински език в одеските училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай