Вторник,

Господин Никой в ЦСКА

От: Администратор -
7931
Господин Никой в ЦСКА
A
A
A

„Ние ставаме културен, европейски клуб. Без напрежение, без да дразним никого. Искаме да си играем на терена, да няма зулуми и напрежение в обществото".

Тези думи звучат хубаво и по право се полагат, ако не на собственик на футболен отбор, то поне на човек, който е пряко ангажиран с проблемите му. В случая обаче са изречени от Гриша Ганчев – ловешки бизнесмен, който от няколко месеца разиграва абсурден театър под носа на БФС и на феновете на най-титулувания футболен клуб в страната – ЦСКА.

Смята се, че Остап Бендер е събирателен образ от характерите на Илф и Петров, а притежава и качества на писателя Валентин Катаев, който според някои изследователи се е включил дейно в създаването на двата световно признати романа - „Дванадесетте стола" и „Златният телец". И докато от Илф и Петров най-известният комбинатор и мошеник в литературата е взел шегобийството и скептицизма, от Катаев Остап Бендер придобива провинциалната си наглост.

Гриша Ганчев вероятно е твърде далеч от литературата и сигурно не е чувал за Остап Бендер, но не може да му се отрече, че в последно време действа по остапбендеровски - със замах, като успява да върти на малкия си пръст далеч по-ерудирани от него хора, а и цели институции в държавата. Разликата е, че докато Остап Бендер разчита на хитрост и комбинативност, прийомите на Ганчев са основно силови.

Провинциалната му наглост обаче преля тези дни чашата на търпението, в случая с ЦСКА.

Кой в момента е Гриша Ганчев в ЦСКА? Той е човекът, който назначава и уволнява треньори и играчи. Който води отбора на лагери. Който мъдро говори за дълговете на клуба и поема на думи ангажимента да ги изплати - дори пред министъра на финансите. Който лично посещава БФС и „картотекира" играчите след всякакви срокове и извън всички правила. Който твърди, че прилагал схемата на Глазгоу Рейнджърс и Фиорентина „1 към 1". Така че очевидно Гриша Ганчев в момента привидно е всичко в ЦСКА.

Парадоксът обаче е, че юридически той е „господин Никой". Ганчев не фигурира нито в борда на директорите на единствено легитимния ПФК ЦСКА АД (останал без лиценз, но носител на марката „ЦСКА"), нито в новосъздаденото негово дъщерно дружество ФК ЦСКА АД. Не е и собственик, защото от списъците на акционерите в двете дружества е видно, че неговото име не е налично никъде. Че дълго време бяхме държава на абсурдите, това е ясно. Само че в днешно време, още повече, когато държим да се спазват и правилата на обединена Европа, от която сме неразделна част, някак ни е много трудно да си представим Гриша Ганчев (без да е собственик или директор, или поне без да е по какъвто и да било начин юридически свързан с отбора), да отиде от името на Фиорентина в италианския футболен съюз или от името на Глазгоу Рейнджърс в шотландския и да тропа по масата, да крещи на служителите, да „картотекира", да дава интервюта пред медиите като собственик и благодетел на отбора. Та нали първо там ще го попитат: „Г-н Ганчев, Вие какъв сте в този клуб?" И когато последва отговор – „Абе това не е важно, какъвто съм, такъв, ще видите в бъдеще. Сега дайте да картотекираме играчите, да играем на нашия стадион, да бъдем културен и европейски клуб, пък правилата и лицензите ги забравете", реакцията на италианския и шотландския футболен съюз ще бъде директно да му посочат вратата. В България обаче това не се случва, въпроси няма, а всички изпълняват волята на Гриша Ганчев и го припознават като „фактор" в ЦСКА. Мълчат даже и собствениците на отбора.

„1 към 1" с Фиорентина и Глазгоу Рейнджърс, но само според Ганчев... А правилата и в България са от ясни по-ясни. Ако искаш да имаш нов отбор, създаваш го, финансираш го, наемаш играчи и той тръгва от окръжните групи. И не може да откраднеш името или марката на друг отбор. Ако си пропуснал срока да направиш картотека на играчите, пропуснал си. Картотека няма, няма и отбор. Да не говорим, ако си позволиш в нормална държава да тропаш по масата и да заплашваш служители, придружаван от осъждан бандит. Идва полиция, задържа теб и приятеля ти и звъните на адвокатите си. Ако пък ще си спасител на финансово затруднен клуб, идваш, придобиваш собствеността, плащаш задълженията и продължаваш напред.

За Гриша Ганчев обаче правила няма. Той е свикнал от 25 години да решава проблемите си не юридически, а със сила и без да плаща нищо. Удобно му е само да взима. Ако с него не са хора с животински прякори, с които да блъска по масите и да крещи, то ще са дебеловрати анонимни охранители. Тръгнал от тепиха на борбата, минал през мътните години на първоначалното силово натрупване на капитала и съмнителните сделки с горива и захар, Гриша Ганчев е еманация именно на провинциалната безпардонност.

По същия начин обаче, както в момента е „всичко" и същевременно нищо в ЦСКА, бизнесменът е такъв и в „Петрол". Юридически там е никой, но това не му пречи фактически да дърпа конците в най-голямата петролна фирма в страната. Буквално открадната от държавата, „Петрол" бе овладяна силово от Гриша Ганчев и източена от активите си само за няколко месеца. Пак никой не реагира, сякаш това е най-нормалното нещо на света и сякаш би могло да се случи във всяка държава от ЕС. И ако в случая с „Петрол" сметката я плащат данъкоплатците, а за Ганчев и ортака му Цветан Василев остават 200 бензиностанции, при ЦСКА е заложена любовта на феновете към отбора.

Това е и крайната цел на Ганчев. Понастоящем обвинен от прокуратурата за лидер на организирана престъпна група и извършител на данъчни престъпления, за Гриша Ганчев хапката „ЦСКА" е много сладка. Ако може да вземе отбора и играчите без пари и без да плаща старите многомилионни дългове, какво по-хубаво от това? Така ЦСКА ще се превърне в гаранция, че нито аферата „Петрол" ще бъде атакувана, нито обвиненията срещу него ще бъдат доведени до успешен край. Залогът са феновете и името „ЦСКА". Повече от мръсна комбинация, но достойна за бореца от село Микре.

Време е обаче БФС, полицията, а и истинските фенове на отбора, да започнат да търсят отговори на въпроса какво прави Гриша Ганчев в ЦСКА. И ако е „господин Никой", спокойно и без страх да му бъде посочена вратата.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички