Глоба за негласували, или данък "омерзение"

Глоба за негласували, или данък "омерзение" | StandartNews.com

Нали купуването и продаването на гласове е престъпление? Защо тогава искате да ви продам моя срещу 50 лева? Точно така -глобата, която трябва да заплатя, ако откажа да избера един от вас. Ако откажа да участвам в традиционното марионетно шоу, в което едни и същи глави сменят местата си през четири години /а понякога и доста по-бързо/ и реша, че правото да гласувам ми е твърде скъпо, за да го изразходвам така лесно. Скъпо ми е, защото е право, а не задължение. Защото мога да го упражня единствено, когато някой ме е убедил, че ще промени живота ми. Ако не моя, този на хората около мен. За съжаление, както можем да прочетем на доста места, изборите не променят нищо. Ако променяха, щяха да ги забранят. Поне у нас. Нека престанат да ни убеждават с аритметични сметки, че когато не даваме гласа си, той пак отива за някой друг. Човешкото ми право е повече от математиката, с която дори недадените ни гласове се преразпределят и в крайна сметка излъчват едни и същи лица. Работа на тези хора е да ме убедят, че има защо да ги подкрепя. Не да ме закрепостяват за моя глас. И да ме карат да извършвам не само престъплението да го продам, но и престъплението да подкрепя мълчаливото преразпределение на баницата, наречена "България", което става именно с нашите гласове. Дали ще е глоба за негласуване или бонус за даден вот, това е сделка, не граждански акт.

Няма как да задължиш някого да бъде гражданин в общество, което откровено не е такова. Общество, в което се конкурират не идеи и политически платформи, а съвсем други неща. В което лявото става дясно и обратното със скоростта на светлината. Общество, в което можеш да си духом в опозиция, а телом на власт, да правиш нов "политически проект", като просто прекроиш ризата на стария и да влизаш във всяка коалиция, която ще те задържи на върха, нищо че си обещал на избирателите си точно обратното. Активността да гласуваме за тези хора не е гражданска, защото в самото тяхно поведение няма нищо гражданско. Защото те приватизираха на парче гражданското общество и си ушиха от него дреха, която им пасва за всякакви случаи, а всъщност са облекли новите дрехи на царя.

Не искам това да продължава да става с моя глас. И предполагам, не съм единствена. Глобата, която парламентът предлага за негласувалите, е всъщност данък "омерзение", но те не го съзнават. Но всъщност глобите в България никога не са се славили с висока събираемост. За сметка на това и сред тях има безпринципно определени на око цифри - щом за едно дете, което не посещава училище, глобата е точно колкото за не подаден глас на изборите, кое е по-скъпото за политиците? Всъщност детето, което няма да влезе в класната стая, май им е изгодно именно такова - то ще порасне, ще получи поредното кебапче или десетолевка, ще отиде да гласува и ще продължи да кара на социални помощи в държавата, която те са докарали до гето. За сметка на това ще знае, че правото му на глас е ценност, защото може да бъде осребрено.

На последните избори един познат ми каза, че нарочно пуснал бюлетина по модела 15/15 - за да демонстрира пренебрежение към политическата ни система. Не знам дали с този акт е успял да докара на власт някой друг "Любимец 15", който не е очаквал подобен подарък. Ако обаче се стигне дотам, че ни задължат да гласуваме, сигурна съм, че част от хората ще го направят по начин, който да бъде подигравка със системата, принудила ги да гласуват - като например направят бюлетината си невалидна. Или като нарочат за свой фаворит кандидат от типа "Кулеков и Бойчев". Задължителният вот може да се окаже по-страшен, защото ще се превърне в наказателен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай