ГЕРБ с един съюзник и много патерици

ГЕРБ с един съюзник и много патерици  | StandartNews.com

Оформилата се формула за кабинета е оптималната за този състав на парламента, смята доц. Антоанета Христова

Ситуацията около съставянето на ново правителство е настина сложна. Повечето партии са готови да подкрепят ГЕРБ, но не и да се ангажират с участие в изпълнителната власт. Първата причина за такова поведение е, че общата ситуация в страната не предполага, че кабинетът ще изкара пълния си мандат. Всички са притеснени от финансовата ситуация и подозират, че има още "скрити скелети в гардероба". Второто се дължи не толкова на нежеланието им да участват в управлението, колкото от страх да не загубят своята идентичност.

Давам конкретен пример с АБВ. Това e една нова партия от левоцентристки тип. Ако тя се включи в коалиция с десноцентристки партии,

рискува да изгуби облика си, а оттам и потенциалните си избиратели

Да не говорим, че те имат вече ясна покана от БСП за бъдещи съвместни действия и политики вляво. Там основният проблем беше личността на Сергей Станишев, който вече не е партиен лидер.

Страх, чувство за несигурност и стремеж към запазване на идентичността. Така с три думи може да се обобщи нежеланието на партиите да се ангажират в един коалиционен кабинет начело с Бойко Борисов.

Сега широко се лансира тезата, че коалиция ГЕРБ-РБ-Патриотичен фронт е най логична - и математически, и чисто политически, защото националистите се смятат по презумпция за десни. Това обаче не е така - националистите, поне в България, са леви. Затова стремежът на ГЕРБ да запази една десноцентристка рамка на правителството прави единствено логичен избора на Реформаторския блок като основен партньор.

Но депутатските мандати на двете формации (84 плюс 23) не стигат за мнозинство, защото общо са едва 107. Затова най-вероятно ще се стигне до правителство на малцинството с подписани рамкови споразумения с АБВ и Патриотичния фронт, а защо не и с БСП за подкрепа на отделни политики. Което е вече нещо различно - с РБ ще има коалиционно споразумение за съставяне на кабинет, а с АБВ, националистите и БСП - за конкретни основни решения.

По този начин ГЕРБ ще запази своята политическа идентичност като дясна центристка партия, а и

ще се избегнат възражения и критики от страна на ЕНП

пък и от вътрешнополитическа гледна точка. Така че това е почти идеалната конфигурация при сегашното разпределение на силите в парламента. При която може да се се постигне ясно и принципно управление.

Затова съм оптимист и смятам, че следващата седмица ще имаме правителство. Или поне ясен вариант за такова. В крайна сметка партиите ще искат да се състави правителство, защото се страхуват от нови избори.

Изолацията на ДПС от разговорите за съставяне на кабинет е ясна. Що се отнася до това защо ББЦ отпадна от коалиционните комбинации причините са три. Освен личностния елемент, който не искам да коментирам, партията на Бареков не се позиционира ясно и прекали с популизма си. Наистина всяка нова партия се обявява за центристка и стартира с популизъм.

И това е нормално, за да се привлекат разочарованите от старите партии избиратели.
Но това е до време - докато новосъздадената формация намери мястото си вляво или вдясно. Бареков обаче продължи до край с един популизъм, надминаващ този на Волен Сидеров и "Атака". И на трето място той прекалено често сменяше позициите си, което го прави несериозен партньор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай