Гърция държи пазарите на нокти

Гърция държи  пазарите на нокти | StandartNews.com

Доходите от дивиденти по-високи от лихвите по депозити

Акциите в САЩ и особено в Европа бяха подложени на разпродажби в петък, като европейските индекси приключиха седмицата със спад от над 3%, докато американските им аналози изгубиха само около процент от стойността си. Основна причина е изтичащият срок на Гърция да сключи споразумение с кредиторите си, с което да предотврати неплатежоспособността си. Следващата седмица е последният срок за постигане на споразумение. Гърция има да изплаща неколкомилярдни задължения към своите кредитори през месеца, а страната е в остър недостиг на налични парични средства, като правителството в южната ни съседка вече е с просрочени задължения от над 5 млрд. лева към местни контрагенти. Т.е. освен огромната външна задлъжнялост и вътрешната задлъжнялост на правителството расте.

Еврото се търгуваше последно в петък при ниво около 1.10 долара за евро, докато паундът поевтиня с два цента до 1.529 долара за паунд. Доларът поскъпна с над 2% спрямо йената, като преустанови поскъпването си спрямо швейцарския франк от предходната седмица. Силният франк е причина швейцарската икономика да се свие през първото тримесечие.

Петролът поскъпна с над 4.5% в петък след обявените американски данни за намалени запаси и намаления брой на работещите нефтени платформи. Лекият суров петрол последно се търгуваше в петък за около 60.3 долара за барел, спрямо 65.6 за сорт брент. Поскъпването в петък бе достатъчно да компенсира поевтиняването през останалите дни от седмицата, така че петролът успя да приключи периода с леко повишение.

Златото и среброто регистрираха седмично поевтиняване в рамките на процент, докато платината поевтиня с над 3.5% до 1105 долара за тройунция.

През следващата седмица вниманието на инвеститорите ще е насочено към преговорите на Гърция с кредиторите й, към ежемесечното събрание на ЕЦБ и към данните за неселскостопанската заетост в САЩ за месец май.

Концентрирайки вниманието си върху България, през следващата седмица освен че редица публични компании ще проведат редовните си общи събрания на акционерите, националният статистически институт ще публикува коригираната си оценка за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие на страната.

На предстоящите общи събрание на акционерите на "Хидравлични елементи и системи", както и на "Фазерлес" се очаква да се гласуват дивиденти, които при текущи цени на акциите на тези две компании биха донесели дивидентна доходност от над 2%. През миналата седмица акционерите на "Златен лев холдинг", "М+С хидравлик", ЕМКА, "Софарма имоти" гласуваха дивиденти на своите компании, така че дивидентата доходност превишаваше 4%. Редица български публични компании се търгуват с дивидентна доходност, превишаваща в пъти доходността по банковите депозити, но засега търговията остава слабо активна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай