"Галъп": Радев бие на балотажа

"Галъп": Радев бие на балотажа | StandartNews.com

На първи тур Цачева води с 4% аванс, ДПС вдигна рейтинга на Орешарски

Проучването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп Интернешънъл Болкан".

Сондажът е проведен сред 1003 души, от 23 до 25 октомври. Сондажът може да послужи за най-общ ориентир. Данните не са прогноза за президентските избори, а отразяват моментната картина на декларативните нагласи.

Интригата в изборите се заплита, изходът от потенциален балотаж Цецка Цачева – Румен Радев става все по-неясен, съобщи агенция "Галъп Интернешънъл Болкан" в най-новото си проучване. Данните са от експресен телефонен сондаж, който цели да улови новата ситуация – след подкрепата на ДПС към Пламен Орешарски.

Според "Галъп" на втори тур Радев е по-вероятният победител с 32,1% декларативна подкрепа, докато Цачева събира 31,3%.
В досегашните прогнози на други агенции също се предвиждаше оспорван балотаж, но превесът беше в полза на шефката на парламента.

За първия тур Цачева (20.2%) продължава да води с няколко пункта пред Радев (16.3%) – на база всички имащи право на глас, твърдят от "Галъп".

Продължава укрепването на позициите при Красимир Каракачанов (8.1%), който убедително заема трета позиция. Калфин, Трайков и Марешки продължават да се движат в "пакет". Тримата събират около 5% подкрепа от всички имащи право на глас. Близо след тях са Пламен Орешарски (3.8%) и Татяна Дончева (2.9%). Явно започва осезаем растеж при бившия премиер на фона на предишно изследване на "Галъп".

Наблюдава се стандартното преди избори общо покачване на нивата на заинтересованост към кандидатите и към изборите въобще, съчетано и с противоречивото внушение, че гласуването е задължително. Декларативната активност към днешна дата може да се изчисли на около 55% от всички имащи право на глас - според избирателните списъци. Опцията "Не подкрепям никого" за първия тур се подкрепя от 5.6% от всички имащи право на глас. Колко хора ще я ползват реално - на този етап може да бъде само хипотеза.

По всичко личи, че изборите ще бъдат решени с балотаж. Най-вероятно до него ще достигнат Цецка Цачева и Румен Радев. Очакваното наличие на опция "Не подкрепям никого", както и апелите на различните партии за втория тур могат да променят ситуацията. Затова и данните отразяват само най-общи нагласи, застраховат се от "Галъп".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай