Сряда,

Фестивали вдигнаха културния туризъм

От: Администратор -
2369
Фестивали вдигнаха културния туризъм
A
A
A

Летният туристически сезон тази година можем да определим като нормално протичащ. Не се сбъднаха всички апокалиптични прогнози по отношение на туризма. Нямаше някакъв срив. Напротив. В параметъра "брой туристи" отчитаме един ръст в рамките на около 2%, с който ще приключи годината. Спрямо 2014 г. сезонът е много по-активен в частта "културен туризъм". Все по-голяма популярност набират и селският, етнографският, екстремният и младежки туризъм. Във вътрешността на страната се проведоха над 200 големи фестивала, някои от тях организирани по оперативните програми на ЕС по различни проекти, свързани с развитието на селските райони, други по други проекти от оперативните програми и трети, изпълнени от самите общините.

Фестивалът в Рожен привлече стотици хиляди посетители. Така беше и с фолклорните фестивали в Копривщица и в Жеравна. Организирани бяха и фестивали за съвременните изкуства и джаз музиката, каквито бяха тези в Банско, и в Бургас с Роби Уилямс, както и редица други събития, които се случиха в различни части из страната. Вагнеровият оперен фестивал в София привлече над 3500 посещения с 4 постановки в Софийската опера. Оперни фестивали имаше и във Велико Търново и Правец. Всички тези събития доведоха до 5 % ръст в културния туризъм, който практически спаси сезона. Основното изоставане това лято беше по пристиганията, свързани с ниско бюджетния летен морски рекреативен туризъм по цялото Черноморие.

Слабите месеци за морето бяха май, юни и юли. Обяснението от една страна е, че наблюдавахме една много негативна кампания, подхранвана и от коментарите на обществото, за лошото качеството и начина на предлагане на туристическия продукт по Българското Черноморие. С много малки изключения общините и курортите не излъчиха нормална позитивна кампания.

(Пред Агенция Фокус)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички