Фестивали вдигнаха културния туризъм

Фестивали вдигнаха културния туризъм | StandartNews.com

Летният туристически сезон тази година можем да определим като нормално протичащ. Не се сбъднаха всички апокалиптични прогнози по отношение на туризма. Нямаше някакъв срив. Напротив. В параметъра "брой туристи" отчитаме един ръст в рамките на около 2%, с който ще приключи годината. Спрямо 2014 г. сезонът е много по-активен в частта "културен туризъм". Все по-голяма популярност набират и селският, етнографският, екстремният и младежки туризъм. Във вътрешността на страната се проведоха над 200 големи фестивала, някои от тях организирани по оперативните програми на ЕС по различни проекти, свързани с развитието на селските райони, други по други проекти от оперативните програми и трети, изпълнени от самите общините.

Фестивалът в Рожен привлече стотици хиляди посетители. Така беше и с фолклорните фестивали в Копривщица и в Жеравна. Организирани бяха и фестивали за съвременните изкуства и джаз музиката, каквито бяха тези в Банско, и в Бургас с Роби Уилямс, както и редица други събития, които се случиха в различни части из страната. Вагнеровият оперен фестивал в София привлече над 3500 посещения с 4 постановки в Софийската опера. Оперни фестивали имаше и във Велико Търново и Правец. Всички тези събития доведоха до 5 % ръст в културния туризъм, който практически спаси сезона. Основното изоставане това лято беше по пристиганията, свързани с ниско бюджетния летен морски рекреативен туризъм по цялото Черноморие.

Слабите месеци за морето бяха май, юни и юли. Обяснението от една страна е, че наблюдавахме една много негативна кампания, подхранвана и от коментарите на обществото, за лошото качеството и начина на предлагане на туристическия продукт по Българското Черноморие. С много малки изключения общините и курортите не излъчиха нормална позитивна кампания.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай