Еврото расте - гърците блъфират

Еврото расте - гърците блъфират  | StandartNews.com

Петролът леко поскъпва, златото в застой

Американските и европейските акции бяха подложени на засилени продажби в края на седмицата. Въпреки това индексите зад океана затвориха в петък с минимални седмични ръстове, докато европейските им аналози реализираха загуби в рамките на един процент. От месеци търговията при еврото спрямо долара се движи в широк диапазон (от 7 цента), като евентуалното повишение на основната лихва в САЩ и поредният епизод от гръцката дългова драма са основните фактори за това движение. Вероятността американската централна банка да не повиши основната си лихва до края на годината и шансовете за намиране на благоприятна развръзка за дълговите проблеми на Гърция са в основата на поскъпването на еврото от 1.047 долара от месец март насам. Като че ли гръцкото правителство блъфира и не е склонно да спре обслужването на задълженията си спрямо международните си кредитори, за което сигнализира и възходящото движение при еврото спрямо долара напоследък.

Златото все още не може да намери път и да поскъпне над психологическата граница от 1200 щ.д. за тройунция, докато петролът поскъпна с близо един процент през седмицата. Шатският лек суров петрол с най-скорошен месечен падеж се търгуваше последно за около 64.70 щ.д. за барел.

Без сериозно изменение приключи борсовата седмица за българския капиталов пазар. Активността единствено се повиши на 10 юни, когато заради инициативата "Ден за акции" на БФБ и Централен депозитар, както и на присъединилите се инвестиционни посредници, много клиенти търгуваха без борсови такси и комисиони, а борсовият оборот се повиши в пъти.

Българският капиталов пазар засега остава незаслужено отбягван от местните инвеститори въпреки факта, че редица компании се търгуват с добра дивидентна доходност, а продажбите и печалбите на немалка част от компаниите са в отчетлив възходящ тренд. Единствено чуждестранни портфейлни инвеститори са в състояние да засилят интереса към борсата, само че тогава акциите ще се търгуват с много по-справедлива оценка и потенциалната доходност за "закъснелите" инвеститори ще е значително по-малка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай