Eвросъюзът стана лесна мишена

Eвросъюзът стана  лесна мишена | StandartNews.com

Освен столица на Европа и щабквартира на НАТО Брюксел се утвърди и като главното леговище на джихадизма на Стария континент. Във вторник сутринта на летище "Завентем" трима мъже поставят обемистите си пътнически куфари върху колички за багаж. Добутват ги до гишетата за билети, където двама от тях взривяват бомбите, пълни с пирони и сачми. Третият побягва и продължава да се издирва. Броени минути по-късно четвърти терорист смъртник вдига във въздуха вагон от метрото, който напуска станция Маалбек в центъра на града. Ужасяващата равносметка е 31 убити и 270 ранени.

Засега са потвърдени самоличностите на двамата братя Баркауи - единият хвръкнал във въздуха на летището, а другият - в метрото. Издирва се четвъртото камикадзе Нажим Лахрауи. От първоначалното разследване става ясно, че шахидите са част от клетката в Моленбек, квартал на Брюксел, която устрои касапницата в Париж през ноември м.г. Всички те са родени и израснали в Белгия и Франция дребни престъпници, радикализирали се в затворите или в кварталните джамии. Придобили са боен опит в Сирия, където

са воювали в редиците на Ислямска държава

Смята се, че "чуждестранният легион на халифата" е обучен в специален лагер край Рака.
Притеснителното е, че белгийските и френските спецслужби са по петите на спящата клетка повече от година. През това време терористите безпрепятствено наемат апартаменти и коли и пътуват из половин Европа. На няколко пъти успяват да се измъкнат от полицията с фалшиви документи. Ползват предварително подготвени нелегални квартири. Обучени са да избягват полицейското наблюдение и, ако се наложи, с години да водят незабележим живот в покрайнините на големите европейски градове. Халифатът не страда от липса на кандидат-мъченици. В последните 48 часа след клането в Брюксел Ислямска държава публикува съобщения за 25 извършени самоубийствени атентата в Ливан, Египет, Сирия и Ирак. "Живата бомба" си остава най-евтината, смъртоносната и всяваща ужас в сърцето на врага технология. Девет души в Париж през ноември и четирима в Брюксел оня ден предизвикаха вълна от шок и ужас по целия континент. Зачернен е католическият Великден, а европейските институции в Брюксел са в режим на тиха паника.

Бавно, но болезнено евроелитите започват да разбират, че не познават добре размерите на заразата. Напоследък специалистите по контратероризъм сравняват мрежата на халифата с "айсберг" - 10 процента стърчи над водата, докато останалата му част представлява невидима заплаха. Известно е, че муджахидините с белгийски паспорти са около 600-700, а полицейските служби са в неведение колко от тях са се върнали тайно и кои са обучени за камикадзета. Колко "спящи клетки" са инсталирани вече в Западна Европа, при положение, че подготовката на един атентат отнема понякога две-три години?

Касапницата в Брюксел е мощна плесница

не само за белгийските, но и за останалите европейски служби. През декември лидерите на ЕС решиха да създадат обща Разузнавателна служба.

Засега обаче нейното структуриране се блокира по познати причини - много от разузнаванията не искат да споделят чувствителна информация с колегите си понякога от страх да не компрометират източниците си или по чисто егоистични подбуди. Те не обменят имена на заподозрени в екстремизъм лице, няма дори единна система за разчитане на арабските имена. В същото време европейските лидери чрез перфидната сделка за бежанците с Турция възнамеряват да запазят Шенген - зоната без граници, която силно улеснява не само пътуванията на терористите, но и прехвърлянето на оръжие и експлозиви. Тези хронични слабости превърнаха трайно Европа в достъпна "мека цел" - с полиция, армия и спецслужби, безпомощни да спрат терора, паникьосано население и надигащи се политически сили, обсебени от националпопулизма. Без решителен поврат в антитерористичната политика ЕС го чака дезинтеграция и спасение поединично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай