Европа е обречена пред нашествието

Европа е обречена  пред нашествието  | StandartNews.com

Доц. Георги Бърдаров,
преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

Паниката заради бежанската вълна, която цари в Европа, е абсурдна, защото много отдавна това се прогнозираше от сериозни анализатори и геополитици. В моя монография през 2012 г. и аз бях дал тези прогнози. Тогава ме критикуваха, че това било невъзможно. Вълната обаче се случи много по-скоро от моите прогнози. Преди 9 години ООН издаде една карта с прогноза за ръста на европейското население до 2050 г. и съответно за емиграцията. Още тогава в нея се прогнозираха

по милион и половина емигранти от Африка и Азия на година

Трябва да сме наясно, че каквито и мерки да се предприемат, тази вълна от мигранти ще продължи да залива Европа заради много обективни, демографски и икономически и социални причини. Според мен това е обратният удар, който поема Европа за извършваното от нея по времето на колониалната система в тези територии. Има си причинно-следствени връзки. Тези територии, от които идват мигрантите, преживяват демографски взрив. Нещо, което всяка една държава, всеки един континент и регион преживява.

За какво става дума? Има акумулиране на много младо население при неработещи икономики, огромна младежка безработица, корумпирани, поддържани от Европа режими, конфликт и недостиг на вода. Няма как тия хора при съвременните комуникации, интернет и транспортни средства, да ги овладееш и задържиш. Освен ако не стане някакъв глобален конфликт и се поставят някакви стени, както в Йерусалим между арабите и евреите, но това е антиутопия.
Медиите не го коментират, но все още не ни е ударила африканската миграционна вълна, сега основно напливът е от азиатци. А Африка в момента преживява свръхголям демографски взрив. Има една държава в Източна Африка - Уганда, около изворите на Нил, която в момента страда от остър недостиг на вода и е с 23 млн. души население. А ООН прогнозира между 2000 и 2050 г. ръст около 302% на населението й. Като видях тази цифра за първи път, реших, че това е тотално невъзможно да се случи в демографски план и писах писмо до ООН. Оттам ми отговориха, че това е реалната прогноза и тази държава ще бъде 96 милиона души след 40 г.

Колко от тях ще искат да изнемогват в родината си?

Единственото, което може да направи Европа, е да се адаптира към променящата се реалност. До края на 21. век Старият свят ще бъде все по-малко бял, все по-малко европейски. Това е бъдещето. Още повече, че самата Европа е в невероятен демографски застой и ужасно застарява. Средната продължителност на живота за континента в началото на 20. век е 37-38 години. За Испания дори е 33-34 години. Сега при всички държави има развитие - над 80 години, дори гони 90 години. Т.е. тук се създава една демографска ниша, която започва да се запълва и това се е случвало многократно в историята и всякакви крайни съждения са абсурдни, защото просто не се познава историята.

Що се касае до България, то трябва да се притесняваме от демографската ситуация. Най-голямата заплаха за страната ни не са бежанците или ромите, а застаряването на населението. Бежанците използват страната ни като транзитна спирка за Западна Европа. Не сме привлекателни икономически, за да се установят трайно тук. В дългосрочен план, при умерените ширини, които са в България като природни условия, никога не се е търпял демографски вакуум, който се създава сега в Северна и Северозападна България. Убеден съм, че той ще бъде запълнен. Една от моите прогнози бе, че ще бъде запълнен от бежанци от конфликтни и климатични зони. Това обаче няма да стане в близко бъдеще за България. За 26 години ние сме единствената държава в света, която е неизменно в тройката на населението с най-висок отрицателен прираст. Всяка година намаляваме с 60 000 до 70 000 души, като един голям град в България.
А това е катастрофа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай