Вторник,

Енергийната бедност и вредните емисии

От: Failed to load user -
1910
Енергийната бедност и вредните емисии
A
A
A

В България почти не беше забелязано изключително важно гласуване в Европейския парламент на 16 април. На този ден Европарламентът се възпротиви на предложението за замразяване на част от квотите за търговия с парникови емисии, което би могло да доведе до повишаване на тяхната пазарна стойност. Повечето от евродепутатите прецениха, че намесата в предлагането на квоти би могла да подкопае доверието в цялата Схема за търговия с емисии.

Какво всъщност се крие зад тези изключително научни твърдения? На кратко, засягайки темата за квотите за търговия с парникови емисии, ЕП отговаря на въпроса дали климатичната политика, базирана на високи цени на енергията, все още е приемлива. Резултатът от гласуването на 16 април показва, че отговорът на този въпрос не е еднозначен. Може да се каже, че участниците в гласуването донякъде са си направили изводи от българския урок. Именно на улиците на София, Варна, Бургас, Пловдив и други български градове гражданите заявиха категорично, че възможностите им да плащат все по-високите сметки за ток са ограничени. Но това, на което сме свидетели в България - т.нар. енергийна бедност, която отдавна не е била наблюдавана в Европа - се появява и в държавите с много по-висок БВП, такива като Германия или Великобритания, въпреки че там разходите за енергия са много по-малък процент от общите разходи на домакинствата.
Струва си да обърнем внимание, че в дискусията в ЕП на 16 април българската делегация беше единствената, която толкова силно подкрепи полските евродепутати (15 гласа против промените и само един за).

Нека никой не остава с впечатлението, че Полша не полага усилия в областта на намаляването на емисиите на CO2. Протоколът от Киото ни задължи да намалим емисиите си със 6%, а осъществихме намаляване с 30%. Изпълняваме задълженията си, въпреки че тези редукции влияят пряко върху състоянието на икономиката. През 2011 г. нашата страна ограничи парниковите си емисии с 2% и беше единствената държава, която вследствие на подобна промяна успя да задържи икономическия си ръст. Дори Великобритания не успя да го постигне. През същата година използването на "зелена енергия" в Полша достигна 10,4% (за сравнение - в Белгия 4,1%).

Нито Полша, нито България могат да забранят на останалите страни членки да продължат политиката на вдигане на цените на енергията. За моята страна обаче е от ключово значение да бъде разрешена дилемата: как да намалим емисиите на CO2, без това да доведе до покачване на разходите за енергия. Когато в този контекст ми задават въпроса: "Какво би могла да направи една толкова малка държава като България?", отговарям съвсем просто: може да използва факта, че разполага с десет равноправни гласа в Съвета на ЕС и подкрепяйки полската позиция, да гласува за подобряване на живота на нашите граждани, за световна конкурентоспособност на ЕС и за развитие на пазарите на труда. Всеизвестна истина е, че в съвременния свят всичко това зависи от цените на енергията.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички