Едвин изпълни мисията си

Едвин изпълни мисията си | StandartNews.com

Всеки, който познава Едвин Сугарев, знае каква силна воля има той и колко е непреклонен, когато вземе едно решение. Дори когато това решение в очите на другите изглежда крайно. Всички добре чувстваме и разбираме мотивите за решението му да обяви гладна стачка срещу правителството на Пламен Орешарски. Всички, които сме на площада, още от първия ден разбрахме, че този кабинет е не само несъстоятелен, но и доста престъпен, с решенията, които взема. Не става въпрос само за кадровите решения, но и за всички негови жестове, независимо от манипулациите, че се грижи много за социалната политика.

Наясно сме, че решението на Едвин Сугарев е един жертвоготовен акт. Ние, обикновените хора, сме стъписани от този акт, защото нямаме тази цялостност на духа, на мисленето и на волята, които има Сугарев. Лично за себе си веднага мога да кажа, че не бих могъл да участвам в подобно нещо, защото нямам тази воля. Затова мога само да стоя удивен пред неговата решителност.

Същевременно изпитваме презрение към правителството и към всичките отвратителни личности, които то назначи тук и там.

Всички, които наблюдаваме жертвоготовния акт на Сугарев, и абсурдната несъстоятелност и цинизъм, с които кабинетът продължава да действа, сме потресени от този сблъсък. Намираме се в затворена ситуация, защото е очевидно, че кабинетът няма да зачете постъпката на Едвин, а би било ужасно той да стигне до края и да станем свидетели на един трагически сюжет, не дай си Боже. Кабинетът не заслужава тази жертвоготовност и решителност.
Това е управление на низките хора, това е правителство на компромиса и то на един компромис, който е абсолютно недопустим още от първия ден. Всъщност тази компромисност и низост на властта и високата жертвоготовност на Едвин не могат да се срещнат. Защото как да се сблъскаш с нещо аморфно и подмолно, което няма лице. Затова всички ние, приятелите на Едвин, го призоваваме да спре. Неговата саможертва вече изпълни своята мисия - всички ние се вгледахме в него и разбрахме, че действително в България така повече не може да се живее.

Всички говорят за реакцията на Брюксел и на европейските посланици, но в момента у нас има страшно много наши сънародници, които са се върнали от чужбина за летните отпуски. Всички те са шокирани до един. Аз не срещнах един човек, който да не е удивен в лошия смисъл на думата, че е възможно това да се случва днес.
Нашият призив към Едвин е да осъзнае, че неговият радикален протест, неговата гладна стачка постигна вече своя ефект да онагледи низостта на правителството и не си струва да му се отдава на кабинета чак такова огромно значение, че да бъде завършен един героически и трагически жест.

Бях потресен, когато разбрах, че и децата на Сугарев са се присъединили към гладната му стачка. С колеги и приятели си казахме: "Ето, това мина всички възможни граници!" Това, което трябва да сторим сега, за да не са принудени наши приятели да правят крайни жестове, е просто всички да бъдем решителни, категорични и да упражним много по-голям натиск, за да приключи целият този сюжет. Крайно време е всички да излезем на площада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай