Събота,

Джихад срещу туризма

От: Failed to load user -
3079
Джихад срещу туризма
A
A
A

Гражданската война в Сирия вече запали Турция

Атентатът в Истанбул е качествено нов етап в развитието на тероризма. Дали този акт е насочен срещу германци е отделен въпрос и по-скоро конспирация. Тук става дума за атака срещу чужденци. Това е по-важното. Профилът на този терористичен акт е сходен с този от май 2015 г. в Тунис. Тогава "Ислямска държава" изпрати вълк единак, който с автомат започна да стреля срещу британски туристи и уби около 30 души. Така че

мишената не са германци или англичани, а чужденците

Това е ислямистка тактика за съсипване на туристическия сектор на държави като Тунис, Египет и Турция. 12 на сто от БВП на Турция идва от туризма.

Атентатите в Анкара бяха извършени от турски граждани срещу турски кюрди, но атентаторът самоубиец в Истанбул е сирийски гражданин. Сирийски опозиционни източници разкриват идентичността му. Неговото име е Набил Абдел Латиф Фадли от квартал "Сарб", град Минбакх, Източен Халеб. Майка му е арменка, приела исляма, когато се е омъжила за съпруга си. Набил е роден през 1988 г. в Саудитска Арабия, където е бил баща му. Преди повече от 3 г. се включва в бригадата "Абу бакър садик" към сирийската свободна армия. Там остава 6 месеца и се прехвърля в бунтовническата милиция Ахрар аш шам. След превземането на Минбакх от ИД става активен член на тази терористична организация.

Турция вече поема изцяло гражданската война в Сирия. До миналата година бойната линия беше в южната част на страната, но сега вече нещата отиват в сърцето на Турция. Това идва да ни каже, че

меденият месец между Анкара и "Ислямска държава" приключи

защото условията в Северна Сирия се промениха коренно. Турция и ИД се борят за едно и също място, за буферната зона за сигурност между Джараблус и Изаз. Тя е 95 км дълга и 45 км широка. Там са т.нар. бунтовници, кюрдите и "Ислямска държава". А Турция иска да останат само бунтовниците. Преди 10 дни тя за пръв път се намеси пряко във военните действия, защото бунтовниците започнаха да губят позиции вследствие на руските бомбардировки. Тогава тежката турска артилерия бомбардира села, които са на границата със Сирия. Много близко е и град Минбакх, откъдето е този камикадзе. Това е реакция на навлизането на Турция в гражданската война в Сирия. Цялата страна вече е военно поле. Не става дума само за автономните кюрдски територии и за кюрди срещу кюрди, а за тотална битка между Турция и ИД в цялата си разгърната същност.

За съжаление, това, което виждаме е, че през последните седмици бяха направени десетки арести на членове на различни клетки на ИД в Турция. Социологическите изследвания сочат, че в страната твърдите привърженици на "Ислямска държава" са 2-3 %, докато 7-8 % считат, че ИД не е терористична организация, тоест виждаме същия симптом за подкрепа на ИД, който виждаме в много по-големи размери и в Сирия. След като има епицентър на ИД в Североизточна Сирия и Северозападен Ирак няма как да няма привърженици в Югоизточна Турция. Става въпрос най-вече за кюрди.

Консервативните кюрдски слоеве, които преди юни 2015 г. бяха активна част в преговорния процес и гласуваха за Ердоган, след юни по-скоро надделяха в посока "Ислямска държава". Много неща се промениха от юни миналата година.

Що се отнася до новогодишните събития в Кьолн, те са резултат от неконтролируем бежански поток. Над един милион бежанци за 1 година отидоха в Германия, без подбор и селекция.

Там има откровени и доказани джихадисти

23 командири на ИД са напуснали сирийския провинциален център Дейрезор. 5 от тях са в Германия. Те са доказано хора от ИД. През последните години са се занимавали със стрелба, тероризъм, джихадизъм. При подобен тип неконтролируема амалгама няма как да не се стигне до ексцесии.

Проблемът според мен е в реакцията на немските власти и общество. Това е много сериозна предпоставка за колизия с мненията, които надделяват в Източна Европа. Коренно различна. Проблемът е, че това поставя на силно изпитание Евросъюза и изведения от Еврокомисията приоритет - ЕС да се превърне в единен политически субект. Нещо, което вследствие на подобен тип политика в областта на бежанците много трудно може да бъде постигнато, особено когато се реализира от икономическия мотор на Европа- Германия.

Записа Михаела Благоева


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com