Неделя,

Днешните лидери угаждат на парите и тълпите

От: Failed to load user -
2258
Днешните лидери угаждат на парите и тълпите
A
A
A

Познавам български политик от по-младата генерация, който се беше срещал с Маргарет Тачър. Когато се е срещал с нея, още не беше политик и се колебаеше дали да стане. Две години след тази наистина паметна и щастлива среща той почваше почти всеки разговор с въпроса "Извинете, Вие срещали ли сте се с баронеса Тачър?". Подозирам даже, че доста време не си е мил ръката, с която се е здрависвал, макар иначе да е чистофайник.

Въздействието на покойната министър-председателка на Великобритания върху хората беше огромно. Тя беше жена с желязна воля, човек, който се опитваше

да прави света такъв, какъвто си го представя

а не просто да превежда желанията на тълпите.

В годините преди 1989-а тя беше и символ на надеждата за милиони хора отвъд желязната завеса.

Повечето българи по времето на социализма знаеха малко за международната политика, понеже информационната система тогава работеше предимно с клишета, но през 1982 година целият свят изпита респект, когато Тачър нареди на британската армия и на флота да защитят Фолклендските острови. На 10 000 километра от Лондон британците не просто победиха, а смазаха аржентинската армия, която се намираше у дома си.

Не казвам, че това беше хубаво и по принцип не харесвам нещата да се уреждат със сила. Но Тачър не се колебаеше да я използва и това й спечели уважението на британците.

Спомням си и миньорската стачка от средата на 80-те години. А си я спомням, понеже по онова време Боровец се напълни с безработни английски миньори. Ние ги гледахме и се чудехме как е възможно с помощите за безработни тези хора да не излизат от кръчмите, в които ние влизахме по изключение, и да спят в хотелите, които за нас бяха недостъпни.

Миньорската стачка в Англия продължи цяла година, но Тачър не се огъна, а след това се оказа, че това, което тя направи във въгледобива (и не само), е било от полза за цялата страна, включително и за миньорите.

Никой британски министър-председател след Тачър не успя да се доближи до нейния стил на лидерство и нейната ефективност. Тя наистина водеше, докато след нея и Джон Мейджър, и особено Тони Блеър, а след това и Гордън Браун

изглеждаха повече артисти, отколкото политически водачи

Това е болест не само на Британия, но и на цяла Европа. В цяла Европа днес почти няма мащабен политик, който е способен да гледа поне няколко години напред, да отстоява собствени визии, а не просто да следва предписанията на световното банкерство и да внимава заедно с това да не раздразни прекалено много обикновените избиратели.

Европейската политика днес е доминирана от технократи и тарикати. Едните угаждат на финансовите пазари, а другите - на тълпите и в този микс, на български казано - в тази мешавица, се загубва дирята на нормалността. И Европа потъва, понеже не й стига решителност и никой не е в състояние да даде на хората вдъхновяващи мечти, заради които те да го следват.

Днес Европа предимно гаси пожари, а България не прави изключение. Като се прибавят към това твърде релативната или направо липсваща ценностна система, не само на политиците, но предимно на тях, страхът от поемане на отговорност, крадливост и корупция, които са особено уродливи в по-бедните страни, стремежът към властта на всяка цена, което изисква да се угажда на парите и тълпите, се получава това, което е сега - свят не само в криза, но и свят без посока.

Баронеса Тачър не би го харесала.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички