Чакат СДС да се покае

Първо да се отрекат от Бойко, поискаха хората на Радан и Кунева

Чакат СДС да се покае | StandartNews.com

Три условия постави реформаторският блок пред СДС, за го приеме в редиците си. Първо, анти-ГЕРБ позицията на Божидар Лукарски да се припознае от всички в партията. Второ, СДС да се покае за досегашните си грешки, които, според тях, са довели сините до настоящата изолация. И трето - да припознае целите, около които вчера се обединиха петте партии. "Познавам Божидар Лукарски и приветствам позицията му СДС да се разграничи от ГЕРБ, но тя трябва да се приеме от цялата партия", ясен бе Христо Панчугов от "Синьо единство". Според него е нужно СДС да осъзнае колко е сгрешила, напускайки "Синята коалиция" и давайки рамо на Бойко Борисов. "Не може всички други да са виновни за разпада на една партия, но не и самата тя", включи се и Петър Москов от ДСБ.

СДС почти са изпълнили условие номер 1 - да се отрекат от ГЕРБ. В политическата декларация, която приеха на 21-вата си национална конференция, има податки за това. "СДС е убеден, че реалните обединени усилия на десните и десноцентристките сили е истинската алтернатива както на сегашното управление на БСП и ДПС, така и на предишното на ГЕРБ. Обединеното дясно е носителят на европейското бъдеще на България", се казва в нея. Явно от реформаторския блок обаче очакват покаянието да е по-категорично.

Едва ли ще има проблем и около третото условие за стискане на ръцете - общите цели. Повечето от краткосрочните и дългосрочните точки, около които се обединиха петте, бяха споменати неведнъж и от сините. Сред тях са както незабавна оставка на кабинета "Орешарски", така и изработването на нови изборни правила, връщането на доверието и морала в политиката, включването на гражданското общество в управлението. Така на практика, за да се постигне обединение, остава СДС да отговори и на последното условие, което обаче може да се окаже и най-тежко - самокритиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай