Бузлуджа - от рокерите до щурма към София

Дирижабли и грейнали звезди озаряваха старопланинския връх през годините

Бузлуджа - от рокерите до щурма към София | StandartNews.com

11-ото изчакване на Бузлуджа бе най-тежкото за Сергей Станишев в лидерската му кариера. В събота той за пръв път се извиси на старопланинския връх като редовно избран председател на две партии - БСП и ПЕС. В същото време никога облаците не са били и толкова сгъстени над главата му - правителството, на което е мандатоносител, се "радва" на 44 дни протести, които вместо да утихват, се засилват и радикализират. Затова и соцлидерът заложи символично на 60-те хиляди социалисти - свити в един бронебоен юмрук и заплахата да се изсипят червените ескадрони в София, като блокират столицата и натрият носа на протестиращите. Може би поради извънредната обстановка сериозността си тазгодишният събор бе необичайно постен откъм атракции и знаменитости.

А какви славни Бузлуджи имаше навремето?! Изкачването винаги е било повод за постигане на единство в партията, за начертаване на нови хоризонти и годишна прегръдка между елит и избиратели.
В дебюта си през лятото на 2002 г. Сергей Станишев покори Балкана като вожд на чета рокери, приветствани бурно от бабите и дядовците на историческата поляна. На гърба на якето му имаше надпис: "Ако виждате този надпис, значи Елена е паднала от мотора!" Шегата касаеше тогавашната приятелка на соцлидера - Елена Йончева. Тогава Георги Първанов тъкмо бе избран за президент, управлението на Симеон Сакскобургготски вървеше колебливо и вятърът издуваше платната на червения кораб.

Забележителен бе празникът през 2005 г., когато Станишев току-що бе претърпял най-голямото унижение - бе избран за премиер, но съставът на кабинета му не бе избран и двойната коалиция с ДПС пропадна. "Ние няма да се продадем. Човек никога не трябва да прави компромиси със своите принципи, компромиси със своето достойнство, компромиси със своята съвест", заяви Станишев и по-късно за успокоение пуши наргиле с млади социалисти. Седмици по-късно той стана министър-председател на Тройната коалиция. През 2006 г. пък Бузлуджа бе посветена изцяло на предизборната кампания на Георги Първанов за втори президентски мандат. На празненството за пръв път се появиха появиха дами с фланелки "Социализмът е секси!"

На следващата година купонът инцидентно се отложи с месец заради бушуващите опустошителни горски пожари в Старозагорско и Казанлъшко и осуети замисленото факелно шествие начело със Станишев. Сбирката този път бе посветена на агитацията за местните избори, а голямата звезда беше о.з. ген. Бриго Аспарухов, който се изправи в битката за София срещу Бойко Борисов, но остана трети.

Безспорно най-грандиозното шоу на върха се завихри през 2001 г. Бузлуджа осъмна с Open Air Party, на което изненадата се оказа Dj Серго Ей, който бе извикан на бис в компанията Deep Zone Project. Диджеят премиер пуши пура на поляната с актьор - двойник на Че Гевара, а в небето над тях се рее дирижабъл на RED - червената социална мрежа, която вече не съществува. Преди младежите да изпокапят от танци до зори, бяха избрани Мис и Мистър Бузлуджа. Веселата част мина под наслов "И баба ти ще купонясва на Бузлуджа" и породи нестихващи дискусии сред белокосите членове. Това лято за последен път пред червена публика пя Веселин Маринов, който после премина във вражеския стан при ГЕРБ. Социалисти от "Бургас" подариха на ръководството сертификат за звездата "Бузлуджа 1891" от съзвездието Воловар.

Следващата година бе тъжна за БСП след загубата от ГЕРБ на парламентарните избори. Настроението на историческата поляна, до която бяха сложени ветрогенератори, беше минорно, появиха се и остри лозунги срещу ръководството. Веселата част на празника се ограничи с караоке и пейнтбол, организирани от тогавашния покровител на комсомолците Кирил Добрев. Бузлуджа от 2009 г. ще се запомни с драматичен откъс от речта на Станишев. Той разказа епизод от филма "Покаяние" на Тенгиз Абуладзе: на въпроса на мъдрата изстрадала героиня: "Кажете, този път води ли към Храма?", отговориха отчаяно: "Не, тази улица не води към Храма" - "Тогава за какво е нужна тя? За какво е един път, щом той не отвежда към Храма", бяха последните думи.

През 2011 г. на Бузлуджа отново бе открита кампания - този път за президентски и местни избори. Главното действащо лице бе Ивайло Калфин, който тогава още не бе окомплектован с кандидат за вицепрезидент. Освен естрадната звезда Миро другата голяма атракция бе запалването на петолъчката на чиния, извършено под мотото "Предай звезда нататък". Същата кабинетът на Бойко Борисов реши до подари Чинията на Социалистическата партия, която първоначално поиска да се превърне в музей, но впоследствие отказа да приеме дарението. Миналата година рождения ден на столетната партия пък беше посветен на подготовката за референдум за бъдещето на АЕЦ "Белене", поради което празникът се завъртя около съревнованието на отделни социалисти и цели партийни организации кой ще събере повече подписи за предизвикване на допитването до народа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай