Борсите потъват

Борсите потъват | StandartNews.com

БФБ-София с 3 млн. лева, затворени в КТБ и "Креди Агрикол България"

Международните фондови пазари преминаха през една от най-лошите си седмици за последните две години. Щатските S&P 500 и Dow Jones Industrial Average се понижиха съответно 'с 3 и 2%, но разпродажбите в Европа бяха по-силни. Германският DAX изгуби 4,2% от стойността си, френският CAC40 се понижи с 2,5%, докато английският FTSE100 се обезцени с 1,4%.

Динамична бе седмицата и за борсово търгуваните стоки. Петролът сорт брент поевтиня с 3,3%, а щатският суров лек петрол е надолу с 4,2%. Памукът продължи низходящата си серия, като през изминалата седмица падна с над 4%. Захарта се обезцени с нови 5%.

Различни хипотези обясняват борсовия спад. Неуредени дългови спорове на Аржентина и кризата с една от най-големите търговски банки в Португалия са най-популярните.

Два хеджфонда, притежаващи аржентински облигации, които латиноамериканската страна спря да обслужва през 2002 г., /технически изпадна в състояние на платежоспособност/, не са се съгласили на преструктурирането на дълга, водят съдебни дела с аржентинското правителство, като са на път да възстановяват на 100% вземането си. Аржентинското правителство отказва да им плати, защото, ако го направи, това означава, че и кредиторите, които са приели преструктурирането, ще имат основания да заведат съдебни дела за десетки милиарди долари, с които ще целят възстановяване на 100% от инвестицията си. Аржентина имаше намерение да използва международните дългови пазари, за да попълни валутните си резерви и да финансира бюджетния си дефицит, но докато не се разбере с ищците по такъв начин, че да не предизвика нова вълна от дела срещу себе си, тя няма да може да разчита на международните дългови пазари.

В Португалия е налице криза с втората най-голяма банка в страната, която е с активи от над 81 млрд. евро и операции в различни страни. Проблемите на Banco Espirito Santo са породени от кризата в останалите компании на собствениците на банката. Кредитирането на проблемни проекти, свързани със собствениците на Banco Espirito Santo, повдига въпроса за надеждността на банковия надзор в еврозоната.

Не проблемите в Португалия и Аржентина, а умората от неколкогодишното поскъпване и естественият процес на прибиране на печалби е най-вероятната причина за разпродажбите на глобалните пазари през изминалата седмица.
На валутните пазари се наблюдаваха разнопосочни движения в очакване на решенията за паричната политика на Европейската централна банка, които ще се вземат през следващата седмица. Еврото прекъсна низходящата си серия спрямо долара, като реализира минимално повишение. Паундът поевтиня с близо 1% спрямо долара и с повече от процент спрямо еврото.

Все по-разнопосочно е развитието на икономиката на САЩ и тази на еврозоната. Американската икономика нараства с бързи темпове, а безработицата е в дългосрочен низходящ тренд, и е на ниво от 6,2%, като инфлационният натиск се увеличава. Европейската икономика има много по-лоши характеристики - икономическият растеж е анемичен, безработицата е висока, а инфлацията е опасно ниска, като страховете от навлизането в дефлационна спирала се завръщат. Различните курсове на развитие се дължат на смелата стимулираща парична политика на Федералната резервна система и на далеч по-предпазливата политика на ЕЦБ. ЕЦБ тепърва ще увеличава паричните стимули, докато ФЕД продължава курса си на намаляването им.

Изминалата седмица бе относително спокойна за българският капиталов пазар, частично заради отпускарския сезон. Търговията до голяма степен се ръководеше от шестмесечните финансови резултати на неконсолидирана основа, които компаниите бяха длъжни да представят до края на юли. Компаниите, които представиха добри шестмесечни резултати, поскъпнаха леко, докато тези с негативни изненади бяха разпродадени. С над 16% поевтиняха акциите на самата борса, след като стана ясно, че БФБ-София е с блокирани 3 млн. лева, депозирани в КТБ и "Креди Агрикол България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай