Борисов уби идеята за регионализма

Борисов уби идеята за регионализма | StandartNews.com

Николай Бареков:

ГЕРБ внася пореден вот на недоверие - този път за регионалната политика. Проблемът е, че в своето управление като премиер Борисов успешно уби идеята за регионализма и докара регионалните дисбаланси до връх в показателите. Регионална политика е не да достроиш половин магистрала, а да се направи стратегия за развитие на регионите, в които инфраструктурата да бъде в основата на пирамидата. Регионалната политика съдържа в себе си социални, икономически и балансиращи мощи. Не може средната заплата в България да бъде използвана за показател за Северозападния регион, в който тази заплата е почти равна на максималната. Хората от Враца ми се оплакаха, че правителството на ГЕРБ взе 18 млн., за да построи част от метрото в София, което надали те ще ползват и един път в живота си. Регионалната политика не е отговорност само на един министър, а трябва да бъде стратегия на цялото правителство. Тя е в основата на всяко едно успешно управление. На 20 октомври в Монтана ще се проведе първата кръгла маса от нашия "експертен софтуер" за регионална политика и регионален дисбаланс.

Съчицата и гредата в окото

Проф. Петър Иванов, Център за демографска политика, експерт от Движение "България без цензура":

Искането на вот на недоверие заради провал в политиката на регионалното развитие и инвестициите от страна на управлявалата почти четири години партия ГЕРБ е неприлично, безсрамно и гротескно. Такъв вот на недоверие, който сам по себе си е резонен, може да иска всеки друг, но не и ГЕРБерите. Недоволството им напомня за библейската фраза "Защо гледаш съчицата в окото на брат си, а не усещаш гредата в твоето око?" (Мат.. 6:3). Ето аргументите за това мое становище:

1. Управлението на ГЕРБ в общи линии е трагично за България. България стана европейски шампион по намаляване на населението. През 2012 г. станахме по-малко от 7 милиона, стигнахме равнището на 1947 г. Раждаемостта у нас е най-ниската в Европа, а в света заемаме, според ЦРУ, незавидното 207-о място от 224 страни. Смъртността в България стига най-високото си равнище - 15 промила, починалите през 2012 г. са 109 000 души, и това е с около 1 пункт повече в сравнение с 2011 г.

2. ГЕРБерите забравят, че по време на управлението им регионалното неравенство, хиперцентрализмът и регионалната несправедливост избуяха в небивал мащаб, продължавайки тенденциите от управлявалите преди тях корумпирани политически сили. Към интересите на любимите на властта региони - София (особено), Бургас, Правец, Банско, с. Банкя, с. Дръндар и други - продължи да се проявява патологична пристрастеност за сметка на благоденствието, здравето и живота, в буквален смисъл на останалата част на България. Така например обстоятелствата за живот, неиндексираните пенсии, монополизмът и корупцията и др. станаха причина за немислимо неравенство между отделните региони. По време на управлението на фаворитката на ГЕРБ Фандъкова столицата е разработила проекти за усвояване на европейски и български държавни пари в общ размер на 2,5 млрд. лв., при положение че 26-те най-големи след София градове общо ще получат едва половината от тази сума - 1,3 млрд. лева, а 32 малки български града ще получат по-малко от една четвърт от тази сума - 600 млн. лв. Средствата от ЕС, договорени и усвоени от Южна България, към която е и София, са 6,7 млрд. лв., а за цяла Северна България парите са три пъти по-малко - 2,5 млрд. лв. Цели 89% от държавния бюджет на България са за Южна България, а за Северна България остават едва 11%. Известно е, че София чака пари от Програмата за развитие на селския туризъм и поради тази причина София тарикатски ще се припознае като село. Според НСИ, чуждестранните преки инвестиции към 31.12.2012 г. в София са 11 586 557 000 евро, а в Разград са 119 731 000 евро, сто пъти по-малко (а населението на Разград далеч не е сто пъти по-малобройно от столицата).

3. Сбърканата регионална политика на ГЕРБ доведе до истински сътресения в демографски план, защото ГЕРБерите не направиха нищо в тази област. Раждаемостта, например в Габрово, е 7,5 промила, а в София е 10,5 промила. Смъртността при жителите на столицата е 11,8 промила (при 15 промила средно за България), а смъртността в селата на Видинския регион е 39 (!) промила; за една година тук всеки 25-и човек от 1000 души умира, а в София умиращите са 4 пъти по-малко. Детската смъртност, по данни на НСИ, в Сливенския край е 21,1 промила, а в София е 4,1%. Пак според НСИ заболелите и починали от болести на органи на кръвообращението български граждани, живеещи в Северен централен район, са с 32% (!) повече от живеещите в Югозападния район, включващ и София. Така стоят нещата и по отношение на раковите заболявания, диабета, астмата и т.н.

Всичко това стана причина за масовото емигриране на младите българи зад граница (-2,4 промила годишно, 22 000 души през 2012 г.), за демографската катастрофа на България, която, според проучване на Световната банка, през 2050 г. ще бъде с 4 млн. жители (от близо 9,1 млн. през 1989 г.) при неизвестно каква етническа структура, вероятно 3:1 в полза на циганския етнос. Населението на Северна България, според НСИ, намалява седем пъти по-бързо в сравнение с Южна България, включваща София.

4. Провежданата регионална политика от ГЕРБ, както и от управлявалите преди нея партии, е причина за небивалата бедност у нас. Публикуваните тези дни данни на Евростат ни отреждат шампионското първо място по бедност. В слабо населените райони на България бедните са 57,7% (трима от всеки пет), а в големите градове - общо 38,6%. По експертни данни на Центъра за демографска политика бедността в София е около 20%, т.е. налице е изключително несправедлива разлика (три пъти, 300%) в стандартите на живот на софиянци и на хората от другите региони на България.

5. По качество на пътищата - голямата гордост на Бойко Борисов - в световната ранглиста България по времето на ГЕРБ пада от 117-о до 129-о място. Всички знаем какво е състоянието на немагистралните пътища у нас.

6. По качество на инфраструктурата - друга голяма гордост на ГЕРБ - падаме от 109-о на 115-о място.

7. Наскоро станаха известни парите, които служебни лица в Регионалното министерство по времето на ГЕРБ са усвоявали под формата на фиктивно участие в европроекти, които е трябвало само да подпомагат и да контролират. Човек трябва да е много безсрамен, за да се възмущава от това, което е възмутително в собствените му действия.
Всичко казано по-горе са обективни данни, които никой не може да оспори. Според мен никой не може да оспори, че ГЕРБ най-малко имат морално и всякакво друго основание да критикуват регионалната политика и инвестициите след безобразните поразии, които те самите са нанесли в тези области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай