Борисов спечели покера за кабинета

Борисов спечели покера за кабинета | StandartNews.com

Сега вече той поставя ултиматуми и решава как да управлява

Първан Симеонов

Политиците се върнаха там, където бяха преди три седмици, когато де факто започнаха сондажите и разговорите за съставяне на правителство. Но все пак е хубаво, че партиите поотвориха вратите си една към друга и се води активен диалог. И все пак нещо ново се случи. След парламентарните избори миналата година Бойко Борисов бе изпаднал в една неприятна ситуация. Оказа се изправен пред възможността срещу него да се създаде една коалиция "орел, рак и щука" от БСП, ДПС и "Атака". Тогава неговите опоненти се надяваха, че ще открият нещо против него, някакви компромати, че едва ли не ще успеят да го арестуват или поне съдят. Година и половина по-късно Борисов е вече в съвсем друга роля и в съвсем друга ситуация. Защото в хода на тези преговори, на които станахме свидетели през последните седмици, Борисов окончателно се легитимира в българския политически пейзаж. На него вече не може да се гледа като на временно популистко явление, а като на водещ фактор. Той беше "Лошото момче" на българската политика,

беше отмъстител, а сега вече е добрият герой

Така че едно е сигурно - ГЕРБ ще излезе от създалата се ситуация с минимален негатив, а може би дори и с позитив.
Това е едното, което се случи по време на тези преговори. Другото е, че останалите партии може да излязат с доста сериозен негатив. Защото в обществото се създава впечатлението, че Бойко Борисов и ГЕРБ искат да направят нещо, а другите им пречат. И докато отначало Реформаторският блок беше "отгоре" и поставяше условия на ГЕРБ, сега стана обратното.

Борисов има доста опции и отворени врати. Сега вече той казва на реформаторите - ако искате идвайте да правим кабинет, ако не искате, ще решим нещата по друг начин. И не на шега казва - ако трябва, отиваме на нови избори.
Защото ГЕРБ няма какво толкова да се плаши от нов предсрочен вот. Не че ще спечели пълно мнозинство, но пак ще бъде първа сила.

Затова продължавам да смятам, че правителство ще има

И то ще бъде десноцентристко - от ГЕРБ и реформаторите с динамичната подкрепа на Патриотичния фронт и с една заявена вече априори подкрепа и от страна на ДПС.

Разбира се, възможни са все още всякакви изненади и варианти, включително и наистина да се стигне до нови избори. Въпреки че това е малко вероятно.

Интересен момент в цялата картина е Патриотичният фронт. Внушава се, че от страна на ЕНП и въобще на Брюксел, националистите са нежелани в новия кабинет. Вярно е, но това нежелание е двупосочно. Валери Симеонов още от самото начало заяви, че няма да участва в правителството, но ще подкрепи една общо приета програма. И ако трябва да бъдем честни, е съвсем последователен в тази своя позиция.

Така ПФ иска да запази някаква санитарна дистанция от изпълнителната власт, защото споменът за ролята на "Атака" в миналия парламента е жив. А и никой не си прави илюзии, че на този кабинет ще му бъде лесно - предстои да се вземат редица крайно непопулярни решения. Второ, Валери Симеонов наистина е откровен, като казва - нека експертите да си вършат работата. И трето, тази подкрепа, заявена от страна на ДПС, може да бъде един много неприятен пасив. Но и тук Симеонов постъпва прагматично, като заяви: "Ние не можем да забраним на когото и да е да подкрепя кабинета". Той явно не се притеснява, че по определени пунктове от една такава програма може да стане така, че депутатите от ПФ да гласуват заедно с тези от ДПС. Въпреки че веднага ще бъдат обвинени от "Атака" във всички смъртни грехове. Явно ще трябва да свикваме със стила на патриотите, който е наистина нещо ново в българската политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай