Борисов сложи точка на компромисите

Борисов сложи точка на компромисите  | StandartNews.com

Нено ДИМОВ

ГЕРБ заложи на традицията с мащабно откриване в "Арена Армеец". Все пак няма друга партия, която може да събере 15 000 души в една зала за старта на кампанията. Посланието на кандидат-президентът Цецка Цачева беше много ясно - че ще работи евроатлантическата идея, нещо много важно - фокусирала върху образованието като основен елемент, и разбира се единството на нацията. Това беше основното послание. Бойко Борисов акцентира върху края на толерантността, с което искаше да каже че трябва да има ясно и неотклонни политически цели, за които не трябва да има никакви компромиси заради конюнктурни моменти, включително и избори. Има неща, които трябва да стоят над партиите и над изборите. И те трябва да се споделят от всички, които ръководят държавата. Това ядро гради националния консенсус.

В този смисъл край на толерантността

Борисов две години се опитваше да създаде този консенсус и сега завещава това на бъдещия държавен глава. Затова неведнъж съм казвал, че президентът трябва да бъде политическа фигура а не шоумен. Човек, които да поеме важните неща в държавата - териториалната цялост, националната независимост. Около това може да се изгражда консенсус. Изненадата от вчера е основната тема на кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков - енергетиката, имайки предвид че досега голямата тема е била правосъдие. И че президентът като институция може да бъде значително по-активен именно в областта правосъдие и вътрешен ред. Въпреки че Георги Първанов доказа обратното. Но трябва да се има предвид че с правителството, което той имаше навремето, имам предвид кабинета на Сергей Станишев, нещата се решаваха по друга линия. Иначе президентът не може да инициира сериозни промени в тази сфера. За разлика от очевидната възможност за натиск в сферата на правосъдието и вътрешния ред. Това очаквах да бъде основната тема на реформаторите. В левия сектор Татяна Дончева започна по-атрактивно кампанията си, а Ивайло Калфин стартира много спокойно.

Ще видим коя от двете тактики ще бъде по-успешна

Като че ли Калфин разчита на гласовете, които получи АБВ на парламентарните избори, само че тука става въпрос за мажоритарен вот и това може да му изиграе лоша шега. Красимир Каракачанов направи за мене добър старт на кампанията си - имам предвид представянето му в Бургас - точно в очакванията на патриотите ниша, там не се очаква да има изненади. Смятам че ще успеят да реализират партийния вот на трите формации, които представлява двойката Каракачанов - Нотев. Те преодоляха противоречията помежду си в името на общата кауза. За Каракачанов работи и патриотичната вълна, която се надигна в цяла Европа.
При БСП се получава нещо нетрадиционно. Прави впечатление активността и присъствието на кандидат-вицепрезидента Илияна Йотова и отсъствието на кандидат-президента Румен Радев. Дори в платените репортажи по телевизиите плакатите, които се показват, са акцентирани върху нея. Може би са объркали подредбата. Между другото това ми напомня за президентската двойка Маразов-Бокова, а донякъде и Калфин-Данаилов. Сега двойката им създава впечатлението, че Йотова е изборът на БСП за президент, а Радев - на инициативен комитет. Изобщо като изключим помпозните и неистински Йотова и Нинова, останалите кандидати изглеждат сравнително естествени.
Ще има ли втори тур? Най-вероятно да. И най-вероятно там ще са Цачева и Радев, макар че не изключвам възможността и Цачева-Каракачанов. Цачева със сигурност ще бъде първа на първия тур и затова нейната кампания за втория трябва да бъде насочена към разширяване на подкрепата в периферията. Но при сблъсък Цачева и Радев смятам, че резултатите са ясни. Реформаторите дори формално да не подкрепят Цачева, това не означава че техните гласоподаватели няма да го направят. Все пак става въпрос за произточна и прозападна алтернатива. Патриотите или ще подкрепят Цачева, или няма да гласуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай