Понеделник,

Борисов сложи точка на компромисите

От: Администратор -
Борисов сложи точка на компромисите
A
A
A

Нено ДИМОВ

ГЕРБ заложи на традицията с мащабно откриване в "Арена Армеец". Все пак няма друга партия, която може да събере 15 000 души в една зала за старта на кампанията. Посланието на кандидат-президентът Цецка Цачева беше много ясно - че ще работи евроатлантическата идея, нещо много важно - фокусирала върху образованието като основен елемент, и разбира се единството на нацията. Това беше основното послание. Бойко Борисов акцентира върху края на толерантността, с което искаше да каже че трябва да има ясно и неотклонни политически цели, за които не трябва да има никакви компромиси заради конюнктурни моменти, включително и избори. Има неща, които трябва да стоят над партиите и над изборите. И те трябва да се споделят от всички, които ръководят държавата. Това ядро гради националния консенсус.

В този смисъл край на толерантността

Борисов две години се опитваше да създаде този консенсус и сега завещава това на бъдещия държавен глава. Затова неведнъж съм казвал, че президентът трябва да бъде политическа фигура а не шоумен. Човек, които да поеме важните неща в държавата - териториалната цялост, националната независимост. Около това може да се изгражда консенсус. Изненадата от вчера е основната тема на кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков - енергетиката, имайки предвид че досега голямата тема е била правосъдие. И че президентът като институция може да бъде значително по-активен именно в областта правосъдие и вътрешен ред. Въпреки че Георги Първанов доказа обратното. Но трябва да се има предвид че с правителството, което той имаше навремето, имам предвид кабинета на Сергей Станишев, нещата се решаваха по друга линия. Иначе президентът не може да инициира сериозни промени в тази сфера. За разлика от очевидната възможност за натиск в сферата на правосъдието и вътрешния ред. Това очаквах да бъде основната тема на реформаторите. В левия сектор Татяна Дончева започна по-атрактивно кампанията си, а Ивайло Калфин стартира много спокойно.

Ще видим коя от двете тактики ще бъде по-успешна

Като че ли Калфин разчита на гласовете, които получи АБВ на парламентарните избори, само че тука става въпрос за мажоритарен вот и това може да му изиграе лоша шега. Красимир Каракачанов направи за мене добър старт на кампанията си - имам предвид представянето му в Бургас - точно в очакванията на патриотите ниша, там не се очаква да има изненади. Смятам че ще успеят да реализират партийния вот на трите формации, които представлява двойката Каракачанов - Нотев. Те преодоляха противоречията помежду си в името на общата кауза. За Каракачанов работи и патриотичната вълна, която се надигна в цяла Европа.
При БСП се получава нещо нетрадиционно. Прави впечатление активността и присъствието на кандидат-вицепрезидента Илияна Йотова и отсъствието на кандидат-президента Румен Радев. Дори в платените репортажи по телевизиите плакатите, които се показват, са акцентирани върху нея. Може би са объркали подредбата. Между другото това ми напомня за президентската двойка Маразов-Бокова, а донякъде и Калфин-Данаилов. Сега двойката им създава впечатлението, че Йотова е изборът на БСП за президент, а Радев - на инициативен комитет. Изобщо като изключим помпозните и неистински Йотова и Нинова, останалите кандидати изглеждат сравнително естествени.
Ще има ли втори тур? Най-вероятно да. И най-вероятно там ще са Цачева и Радев, макар че не изключвам възможността и Цачева-Каракачанов. Цачева със сигурност ще бъде първа на първия тур и затова нейната кампания за втория трябва да бъде насочена към разширяване на подкрепата в периферията. Но при сблъсък Цачева и Радев смятам, че резултатите са ясни. Реформаторите дори формално да не подкрепят Цачева, това не означава че техните гласоподаватели няма да го направят. Все пак става въпрос за произточна и прозападна алтернатива. Патриотите или ще подкрепят Цачева, или няма да гласуват.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички