БГ бизнесът е по-оптимистичен от европейския

БГ бизнесът е  по-оптимистичен  от европейския  | StandartNews.com

Икономистите няма да оправят икономиката, трябват ни инженери

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и председател на Асоциацията на банките в България

Българският бизнес е с 10% по-оптимистичен в очакванията си, отколкото европейският. Това сочат резултатите от две различни проучвания на водещи одиторски компании, изследвали нагласите на бизнеса по цял свят. В България са били интервюирани около сто компании, най-елитните в различни сектори. Това беше голяма изненада, защото рядко се случва такова нещо. Свикнали сме нашия бизнес да е по-песимистичен от европейския. Изследванията показаха, че българският бизнес е с позитивна нагласа, повече от средноевропейския предприемач. Ако за някои това е изненада, ние в банките, не сме изненадани, защото усещаме началото на един растеж от доста време. Индикациите за това са различни, оптимизмът ми има сериозни основания. Икономическият цикъл у нас и навън е в позитивна фаза. Почти всички наши важни външни партньори, с които работим отчитат растеж. Има изобилие от евтини пари. Има признаци и на вътрешно потребление. Освен това у нас останаха по-здравите предприятия. Нормално кризата отся по-силните компании, по-устойчивите, те сега могат да растат по-бързо и солидно. Дойдоха десетки чуждестранни компании и основаха бизнеси тук, отвориха заводи. Имаме финансова стабилност - нещо, което е изключително важно. Имаме подходящи икономически условия в дестинациите за нашия износ. С изключение на Русия, всички основни дестинации на нашия износ са в растеж. А на всичко отгоре той има и диверсифицирана основа - ние не сме зависими от един основен пазар. Другите пазари, в които насочваме нашите продукти са в растеж. Българската икономика, макар и да расте с 3% в сравнение с 6% преди кризата, но сегашните 3% са много по-солидна основа от предкризисните 6%. Предкризисните 6% бяха основно движени от недвижимите имоти, а сега те имат съвсем символичен дял в растежа. Растежът се движи от много различни сектори, което е един от най-добрите сигнали. Има и развитие на секторите с добавена стойност, което много ни радва. Знаете какви са опасностите за нас - излизането на Великобритания от ЕС, развоят в Китай, в Турция, ниските външни лихви. В България това, което ни притеснява са потенциалът за някаква нестабилност, обществена или каквато и да е друга, по линия на избори; оценката на качеството на активите, намалените публични инвестиции.

Трябва да се обърне внимание на образованието. У нас има 32 факултета за икономисти от 51 университета. Икономистите няма да оправят икономиката на България. Крайно време е да спрем да ги произвеждаме и колегите в образователната сектор да насочат усилията си към инженерните образования. Демографията е огромен проблем не само на България. Северна България има нужда да последва Южна в инфраструктурни проекти.

Трябва и да намалим държавата. Колкото по-малко държава, колкото по-малко администрация, толкова по-малко корупция, толкова по-малко злоупотреби, толкова по-ефективен бизнес. Защото бизнесът плаща цената на голямата администрация. Не трябва да пипаме данъците, не трябва да жонглираме с банките, не трябва да забравяме колко важен е валутният борд за нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай