Бежанците не са скъпо удоволствие за Германия

Бежанците не са скъпо удоволствие за Германия | StandartNews.com

"Цифри срещу предразсъдъците"- под това заглавие "Зюддойче цайтунг" предложи факти, свързани с бежанците. От тях излиза, че през 2013 г. издръжката на кандидатите за убежище в Германия е струвала 1,5 милиарда евро. Ако приемем, че издръжката на един бежанец излиза по 12 500 евро на година, може да се изчисли, че общите разходи още през 2015 г. вероятно ще стигнат до 10 млрд. евро. Тази сума обаче не е толкова огромна, като се има предвид, че общият бюджет на страната възлиза на над 301 млрд. евро. С други думи - става дума за разходи, които са едва 3,31% от германския бюджет. Министърката на труда и социалното дело Андреа Налес смята, че в бюджета за идната 2016 г. ще трябва да се предвидят 1,8 до 3,3 млрд. евро допълнителни разходи за езикови курсове, квалификация и издръжка на бежанците. Тя предполага, че тези разходи ще се увеличат до 7 млрд. през 2019 г.

Германското правителство е принципно наясно с размера на разходите и обема на работата, която предстои да се извърши. През 2016 г. в Германия ще има допълнително между 240 000 и 460 000 души, които ще имат право на социални помощи. Предполага се, че трудоспособните сред тях ще са между 175 000 и 370 000. От разчетите на министерството на труда излиза, че през 2019 г. в Германия ще има около 1 млн. бежанци, които ще разчитат на социални помощи. Цифрите биха могли да се окажат, разбира се, и по-различни, в зависимост от това колко бежанци и членове на техните семейства ще пристигнат, както и от ефективните посреднически усилия на Агенцията по труда. Засега се предполага, че в Германия ежегодно ще пристигат по около 800 000 бежанци. Като уважените молби за убежище вероятно ще са между 35 и 45%. Федералната агенция по труда също смята, че идната година ще има голям наплив от бежанци към трудовите бюра. "Ние също ще спечелим от това, защото сме зависими от миграцията", казва министърката на труда Андреа Налес. На много места в Германия се чувства остра липса на специалисти. "Хората, които идват при нас като бежанци, бързо трябва да станат наши съседи и колеги", подчертава тя. Налес настоява за отпускането на повече средства, с които да се ускори интеграцията на бежанците на трудовия пазар в Германия. Добрите езикови познания са от решаващо значение за намирането на работа. Анализът на "Зюддойче цайтунг" се позовава на изследване на Центъра за европейски икономически проучвания, поръчано от фондация "Бертелсман". Според студията, живеещите в Германия чужденци имат сериозен принос към социалната система. В изследването се посочва, че гражданите, които не са притежавали германски паспорт през 2012 г., а това са били 6,6 млн. души, са допринесли за създаването на бюджетни приходи в размер на 22 млрд. евро.

Щефен Ангененд от берлинската фондация "Наука и политика" казва, че не бива да се правят бакалски сметки за ползите или разходите, свързани с бежанците. "Нима ще откажем да приемем един бежанец, ако той не ни носи чиста печалба от - да речем - 2000 евро годишно? Целият този дебат е просто абсурден", казва той. В разговор с Дойче Веле Щефен Ангененд подчертава, че е изключително трудно да се предвидят разходите и евентуалните ползи от бежанците. "Различни икономисти наскоро дискутираха по тази тема и стигнаха да крайно противоположни изводи. Според него бежанците трябва да получат възможно най-бърз достъп до трудовия пазар. "В същото време трябва да сме наясно, че приемаме хората не защото гледаме на тях като на работна сила, а защото те имат нужда от нашата закрила. Това трябва да е приоритетната ни задача", казва Ангененд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай