Без реформи ЕС се разпада

Без реформи ЕС се разпада | StandartNews.com

Крайната десница руши статуквото, но не може да управлява

Васил Василев, председател на фондация "Братя Василеви", коментира от Париж резултатите от изборите за Европейски парламент и победата на крайнодясната партия "Национален фронт" във Франция.

Изборите както в самата Франция, така и в цяла Европа, показват няколко основни резултата. Първият е, че социализмът агонизира. След жестоките удари, които претърпя във Франция, Испания, България, той е пред алтернативата или да се реформира сериозно, или да умре. В този му вид, в който го наблюдаваме, той очевидно бе оценен като бреме и символ на излъгани надежди. Сега социалистите трябва да проумеят, че тази идеология е увличала хората, защото е искала по-справедливо разпределение на благата. За да се реализира това справедливо разпределение, трябва да има първо блага. Те трябва да бъдат произведени и чак след това идва печалбата и нейното разпределение.

Вторият извод е, че така нареченото дясно мислене, разбира се, е много по-близо до философията: първо да произведем, след това да разпределим. Пак погледнато от Париж, освен очевидната му склонност към по-малко справедливост при разпределянето, дясното пък изглежда страда много често от скандали за корупция, комисиони и потайно спечелени пари. Затова значително отстъпва както във Франция, така и в цялостен европейски план.

Третият извод е, който също се долавя, е, че евроизборите откриха още един резултат. Който изигра избирателите си, като се продаде на тези, срещу които се е правил, че се бори, отива веднага на политическото бунище.

Четвъртата точка в анализа е много важна и най-широко коментирана не само тук, но в целия ЕС - особено в западноевропейските държави. Тя е, че ако социализмът не се реформира и традиционната десница не обърне внимание на необходимостта от повече справедливост и колкото се може по-малко комисиони, корупции и афери, то властта може да тръгне към най-лошата форма на управление - национализъм, съчетан с псевдосоциализъм.

Крайната десница е по-негодна от комунистите да реши проблемите на Европа. Тя печели не само във Франция, но и в Англия, в Дания. Когато хората са отвратени от неспособността на класическите управляващи да решат трайно и в интерес на хората техните проблеми, нищо чудно, скоро в някоя от тези страни действително крайно дясна партия да дойде на власт и да оглави правителството и тогава ще станат съдбоносни дни за ЕС.

Крайната десница досега не е показвала никаква способност да управлява. Може би последният и най-важен извод и за нас, и за всички европейци е: ако ЕС не се реформира, той ще се разпадне. Не може едни страни да продължават да тънат в бедност, а други постоянно да изсмукват всичко, което могат, и да подхвърлят на бедните само подаяние да преживяват. Не може брюкселската администрация, срещу която тук вече много открито се говори, да се изживява като светата инквизиция и да наказва всеки, който не спазва нейните директиви. Ако ЕС не вземе от богатите държави и не подпомогне реално възстановяването на икономиката на бедните страни членки, той няма да може да премине това десетилетие. Това е анализ, който чух на няколко места в Париж и който показва до каква степен е необходимо не само социалистите в Европа, но и десницата в Европа, самият ЕС да претърпят тези реформи, които може да са болезнени, които може да не са в услуга и изгодни за богатите страни, но те са неизбежни. Причината за това е, че ако ЕС се разпадне, богатите ще загубят повече отколкото бедните. Най-важният извод за нас е, България трябва да започне да изготвя своя план "Б". Какво ще правим, ако ЕС се разпадне.

(Пред Радио Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай