Бащицата на Темида

Четирилистните детелини са кармата в живота на Камен Ситнилски

Бащицата на Темида | StandartNews.com

Той отглежда детелини в саксии. Има цели стилажи с тях. Всички са трилистни. Четирилистната не му трябва, защото така или иначе 64-годишният член на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски се смята за късметлия в служебен и личен план. Близо 40 години от кариерата си е бил прокурор. Прекъсва за 10 години, когато минава "от другата страна на барикадата" и става адвокат. Много пъти е казвал, че сърцето му е в прокуратурата. И май тази страст му изяде авторитета. Преди няколко дни имиджът на Камен Ситнилски бе помрачен от порцията СРС-та, в които той се сочи за бащица, без чиято благословия не става нищо в съдебната система. Протестиращи пред ВСС пък вчера носеха плакати с надпис "Сатанински - вън". Без да знаят, че преди години той стопанисваше кабинет с дяволския номер номер 66 в съдебната палата. Дявол или ангел, Ситнилски е сред най-популярните хора в Съдебната палата. Приятелите от студентските му години казват, че не си е променил характера. Докато следвал в Софийския университет, Ситнилски имал силен уклон към гражданското право. Въпреки това и до днес твърди, че призванието му е да бъде обвинител.

Завършва Алма матер през далечната 1975-а. Веднага след това е назначен в прокуратурата в Самоков и както сам казва: "Вдигнахме катуна и потеглихме натам". По това време вече е женен. През 1982 г. е преместен в Централната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в София. Продължава да работи в прокуратурата - първо в районната, а после и в градската. През 1990 г. е назначен в Главна прокуратура. Две години по-късно е част от екипите, които работят по шумните дела за тоталитарния режим - аварията в Чернобил, икономическата катастрофа. Напуска прокуратурата заради личен конфликт с тогавашния първи обвинител Иван Татарчев. Десетина години е защитник по наказателни дела. Твърди, че адвокатурата го е научила да се взира в детайлите, когато събира доказателства. Бил е адвокат на един от групата бивши барети, станала известна като Фабриката за убийства. Защитник е и на някои майки по делото "Индиго". Връща се на бял кон в прокуратурата през 2004 г., като година и 10 месеца работи под ръководството на Никола Филчев. С негова заповед е награден с ръчен часовник за постигнати много добри резултати в служебната дейност. По ирония на съдбата пък по времето на Борис Велчев е част от екипа, който прави ревизия на състоянието на държавното обвинение по времето на Филчев. От 2006 г. е зам. главен прокурор при Върховната касационна прокуратура. Избран е за член на ВСС от квотата на прокуратурата през март 2007 г., за да довърши мандата на уволнения Цеко Йорданов.

Две години по-късно около Ситнилски се заформя сериозен скандал. Той определя случилото се като опит за дискредитиране на името му. Инициали, които съвпадат с неговите, бяха намесени в разпространена информация, че "висшият прокурор К. С." предупредил бившата шефка на НАП Мария Мургина, че се готви ареста й с белязани пари. Небезизвестните Братя Галеви също твърдяха, че са получавали есемеси, в които прокурор ги предупреждава, че срещу тях има изфабрикувани доказателства "по нареждане на висш магистрат - К. С.". Тогава главният прокурор Велчев защити подчинения си и квалифицира информациите като компромат. Сега Ситнилски отново им защита - този път от Асоциацията на прокурорите, които възприеха като лична обида изнесеното в медиите за скандалните СРС-та. Експресна проверка по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров показа, че бръмбарите са законни, което сгъстява облаците около главата на Ситнилски. Предстои да видим каква ще бъде съдбата на професионалиста, уличен в кадруване.

Иначе 64-годишният член на ВСС е кротък човек, който се радва на три деца и внуци. Всички са на добра работа. Съпругата му Донка работи в Националната следствена служба. Медиите свързват кариерата на двамата му синове и дъщерята с подкрепата на влиятелния им баща. Щерка му Мария е административен съдия в София, а до назначаването в съда е работила като юрисконсулт в МВР. Омъжена е за адвокат. Първият му син Адриано работи в ДАНС, а другият Добромир е главен юрисконсулт в отдел "Обществени поръчки" на държавното предприятие "Ръководство въздушно движение".
Колегите на Ситнилски го помнят с една фраза -"Нищо лично".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай