Амазонките на крайната десница

Александър Леви, сп. Courrier International (медия от групата на Le Monde)

Амазонките на крайната десница | StandartNews.com

В крайнодясната партия "Атака" никога не престават да празнуват силата и мъжеството. Макар може би да звучи нелепо, жените също имат място в стратегията за отбрана на партията, която иначе шумно прокламира мъжеството и решимостта на прабългарите.

Да започнем с бившата съпруга на лидера, Капка, повишена в ранг до идеолог на движението, преди да бъде брутално отстранена. Истинска психодрама с Едипов привкус, тайната за която крайнодесните пазят, защото сърцето на Сидеров в това време копнееше за приятелката на сина на Капка (евродепутата от "Атака" Димитър Стоянов) - родената през 1982 г. красавица Деница Гаджева. Оттогава двамата вървят в комплект - и на заседанията на "Атака", и в расистките мероприятия, и в едно любопитно полуофициално пътуване до Куба, което породи толкова много клюки в медиите.

Деница от своя страна е изградила ядро от музи, всички те клонинги на бившата му съпруга, но с двадесет години по-млади, всеотдайни и готови да защитят лидера. Деница, Миглена, Калина (депутатките Миглена Александрова и Калина Балабанова - б.р.)- пресата отдавна се забавлява, като ги нарича "грациите на Волен" или "Ангелите на Чарли". Облечени в народни носии, те посрещат много чуждестранни гости. Силвио Берлускони едва не изпуснал самолета си заради тях. Но в останалата част от времето, извън протокола, задължителното им облекло изглежда са късите поли, тесните блузи и панталони, късите якета. Деница дори носи на брадичката си белег, доказващ предаността й към партията. Той е останал от сбиване по време на една от тези "операции" срещу джамията в София през май 2011 г. Шоковите войски на "Атака" се нахвърлят срещу опонентите си и в предаванията по тяхната телевизия - като например след агресията на Сидеров срещу френския дипломат. Те често прикачат на журналисти различни имена, включително "малки педали", в "търсене на истинските факти". Местните медии често задават въпроси за начина на живот на тези дами, за резкия им възход, за доходите и разходите им, но тези въпроси невинаги намират отговори. За сметка на това те и техният лидер се ползват с безнаказаност - на практика Сидеров не е бил притесняван от съдилищата.

Шоуто се нуждае от мажоретки. Проблемът е, че тези дами не само танцуват на сцената. Те и говорят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай