"Афис": Неизбежен балотаж ГЕРБ-БСП

"Афис": Неизбежен балотаж ГЕРБ-БСП | StandartNews.com

Само 18 на сто знаят, че гласуването вече е задължително

Ако в близко време се стигне до парламентарни избори, една четвърт или 25% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, 15% - за БСП, 6% за ДПС, по 3% за Реформаторския блок и сбора от партиите в Патриотичния фронт, 2% за АБВ, по 1% за Движение 21 и Атака. Това показват данните от национално представително проучване, осъществено от Агенция „Афис" в периода 16-20 септември 2016 г. Анкетирани са 1200 пълнолетни жители на столицата, областните центрове, другите градове и селата. Съществени размествания при първите три партии, които биха могли евентуално да предложат нов курс на управление, не се наблюдава.

Политическата ерозия обаче при РБ, Патриотите и АБВ отново биха завъртели рулетката на малките формации.
Това е моментна картина, която не отчита резонанса от предстоящите президентски избори през ноември, коментират от агенцията. Като основна интрига на вота през ноември е посочен- неизбежния балотаж между кандидата на ГЕРБ, който и да е той, и подкрепения от БСП Румен Радев. Резултатите показват висок дял на колебаещите се да гласуват и тези, които са заявили, че няма да гласуват - над 60%. В същото време едва 18% от анкетираните били наясно, че изборите са задължителни.
На въпроса: "Посочете името на човек, който има качества за президент", 10.7 % са посочили Румен Радев и едва на второ място с 5.7 процента са посочили кандидата на ГЕРБ. На трето място е поставен премиерът Бойко Борисов. Според проучването оценката за дейността на президента Росен Плевнелиев в навечерието на новите избори потвърждава решението му да не се кандидатира повторно.

Мнозинството от гражданите смятат, че той не успя да посочи общи цели, които обединяват различните интереси в обществото, не показа лидерски качества, не допринесе за силата на българската армия, не познаваше и разбираше живота на обикновените хора, не очерта ясни перспективи за бъдещето на страната, не вдъхна самочувствие за това, че сме граждани на България. Между 49% и 56% преценяват, че той „никак" не е допринесъл за тези цели. Едва 20% или всеки пети биха желали правителството да се запази в сегашния си състав. Всеки четвърти смята, че са за предпочитане предсрочните парламентарни избори, 16% вместо това биха предпочели ново правителство в рамките на сегашното Народно събрание, а 37% избират по-умерен вариант: смяна на някои министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай