Задължителният вот ще ни върне в соца

 Задължителният вот ще ни върне в соца | StandartNews.com

В Европа наистина има държави, в които гласуването е задължително. Но в политическия смисъл на думата България все още не е в Европа. У нас съществуват други нагласи по този въпрос. Когато една партия иска да направи подобна промяна, тя трябва да бъде осъзната от хората. Докато няма възприемане на тази идея, тя трудно ще се реализира. Защото, ако погледнем процентите на гласували и негласували на последния вот, ще се убедим, че негласувалите са повече. Но затова са виновни самите партии, които създадоха едно антинастроение за гласуване. Много от хората просто се отвратиха от политиката и не искат да гласуват за когото и да е. А много важно и какви хора се издигат като кандидати за депутати. Не става въпрос за сегашните партии, а по принцип. Това са хора без качества и авторитет.
Говорим за санкции при евентуално въвеждане на задължително гласуване. Какви наказания, ако един или дори два милиона избиратели не се явят пред урните? Как ще ги санкционираш? Ще ги вкараш в затвора или ще ги глобиш? Добре, но това трябва да стане по съдебен ред, което на практика е невъзможно. Да не говорим, че сметките на някои политически сили относно ефекта от задължителното гласуване ще излизат криви по една просто причина. Да речем, че къде от страх от глоби, къде от едно уважение към закона, хората ще отидат да гласуват. И какво? Нищо не може да им пречи да пуснат недействителна бюлетина.

Ако се карат българите да гласуват насила, това само ще засили антипартийните настроения. Защото ще реанимира спомените за де факто задължителното гласуване от преди 1989 г. Просто не е в духа на времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай