96% от младите лекари искат да избягат

96% от младите лекари искат да избягат | StandartNews.com

Д-р Емануил Найденов, един от инициаторите на гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване"

80% от абсолвентите по медицина у нас са готови да заминат за чужбина. От останалите 20%, които са започнали специализация, 65% също искат да напуснат страната. Готовност изразяват и 44% от тези, които вече са взели специалност. Ето как - от студентската скамейка до вземането на медицинска специалност, сумарно процентът на желаещите да се реализират в чужбина е 96%. Като се има предвид, че средната възраст на лекарите у нас е около 55 г. - перспективата се оказва изключително тревожна.

Причините за тази тенденция са известни. В Западна Европа отдавна съществува отлив от желаещи да учат медицина, който се компенсира от специалисти извън ЕС и от страни като България и Румъния - непредприели необходимите реформи да задържат медиците си. Преди години в Полша имаше същия проблем, но сега вече трендът е обърнат и младите лекари не предпочитат съседна Германия, а остават в родината си. Защото там проявиха далновидност, като мислеха за бъдещето, а не за непосредствените си интереси. У нас бягат със съжаление заради старите мениджъри на всички нива на системата.

Ние, младите лекари, смятаме, че системата трябва да се промени радикално. Очакваме промени във финансиране, болнична, доболнична, спешна помощ. Също така демонополизацията на НЗОК да стане факт. Тя е необходима, защото само в условия на конкурентност ще се повиши качеството и ще спаднат разходите. Монополният статут на тази финансираща институция е порочен - тя осъществява контрол, а нея никой не я контролира. Ако не се вземе решение разпределителят на финансите да бъде променен като принципна структура, сегашната ситуация ще продължи, каквито и средства да се осигуряват.

От друга страна, е известно, че недостигът на пари за здравеопазване е факт. Част от решенията също са известни - коректно внасяне на вноските за осигуряваните от държавата граждани, решаване на проблема със здравно неосигурените, увеличаването на вноската. Също така въвеждане на авангардни методи за разпределението на средствата с много по-добро съотношение полза/риск, с по-добра дългосрочна калкулирана финансова полза за обществото. Но и по тази тема отново преобладават многото думи, а липсват делата.

Здравеопазването се нуждае от неотложни промени, които следва да се осъществят с ясно декларираното съгласие на всички участници в процеса, с категоричната подкрепата на политическите сили. Тоест, независимо от резултатите от изборите, лекари, пациенти, съсловни организации, експерти и политици трябва да седнат на една маса и да определят конкретните стъпки за промяна, да се обединят около водещите идеи. Не е важно как ще бъдат определени моделите - леви или десни, основното е да са работещи и да покажат изход от дупката, в която сме в момента. Всички трябва официално да припознаят основните приоритети, да се гарантира, че каквито и политически промени да се случват през следващите години, те ще бъдат следвани и реализирани. Необходими са активни, динамични и прогресивни хора, които не само познават системата, но и разбират от управление, за да могат отговорно да ръководят целия процес на промяна. Хора алтруисти, доказани с техните дела!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай