Яворовите дни - с два юбилея

Навършват 120 г. от написването на стихотворението "Арменци", и 65 г. от създаването на къщата-музей на поета в Чирпан

Яворовите дни - с два юбилея | StandartNews.com

Две годишнини са акцентът на традиционните Яворови дни, които се се откриват официално утре в Чирпан, незименно на рожданата дата на поета, 13 януари. "Навършват 120 г. от написването на стихотворението "Арменци", припомни пред БНР Златина Колева, изпълняваща длъжността директор на къщата-музей  на Яворов. Затова и един от трите дни на очаквания поетичен празник в Чирпан е посветен на арменската общност.  В рамките на специалната Арменска вечер ще бъде показана изложба от скулптура и графика на художници с арменски корени от Пловдив. Литературни четения, концерти, представяне на театралната постановка "Снаха" на драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора включва още афишът на тазгодишните Яворови дни.
 "През тази година се навършват 65 г. от създаването на къщата-музей на поета в Чирпан", посочи другата важна дата на честванията Колева. Според статистиката през 2018 г. над 10 000 почитатели на Яворовата поезия са посетили неговата родна къща. 
  Със запалване на символичния огън на Яворовата поезия в двора на музея в Чирпан и традиционното факелно шествие до градския парк, където си издига паметникът на поета,  ще започнат Яворовите дни. 
  Малко по-късно в залата на общината ще се състои традиционната Яворова вечер. Слово за живвота и поезията на гениалния чирпанлия ще произнесе проф. Цветан Ракьовски. Свои стиховее ще четат Маргарита Петкова, Камелия Кондова, Атанас Капралов  и др. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай