Търсят 1 млн. за кулата на шипченския манастир

Тя се руши, камбаната няма да бие на 3 март

Търсят 1 млн. за кулата на шипченския манастир | StandartNews.com

Най-голямата камбана на шипченския манастир "Рождество Христово" ще остане безмълвна на националния празник 3 март. Повече от година тя не се използва, защото вибрациите рушат 53-метровата кула на светата обител. От фасадата й падат отломки. Затова достъпът до нея е ограничен, за да се безопасността на посетителите, съобщи Нова тв.

Преди 10-тина години е правен ремонт, но явно не достатъчно качествен, обясни за БНР Старозагорският митрополит Киприан. И разказа, че има компрометирани части в камбанарията на храм-паметника "Рождество Христово", намиращ се в двора на Шипченския манастир.

Архитект Петър Влахов заяви, че конструктивното състояние на кулата е много тревожно. Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата периферия на носещите колони на камбанарията. "Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция", обясни Влахов.

1 млн. лева трябват за спасяването на кулата.
Австрийска компания вече е направила анализ като е препоръчала метод за запечатването на кулата. Компанията е в готовност да изработи тухли с идентична структура. Затова и  Старозагорската митрополия продължава дарителската кампания за набиране на средства.

Шипченският манастир "Рождество Христово" е действащ православен манастир в град Шипка, община Казанлък. Разположен в северозападните покрайнини на града и включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай