Само отчуждаването на частни имоти с дюни можело да ги спаси

Стъпката според шефката на Българската фондация „Биоразнообразие“ Румяна Иванова е законова, подобен метод е бил прилаган в националните паркове, където също е имало частни имоти.

Само отчуждаването на частни имоти с дюни  можело да ги спаси | StandartNews.com

Отчуждаването на частни имоти, върху които има дюни, е единственият начин да спасим тези образувания, заяви пред БНР – Бургас Румяна Иванова, изпълнителен директор на Българската фондация „Биоразнообразие“. Стъпката според нея е законова, подобен метод е бил прилаган в националните паркове, където също е имало частни имоти. 
 Природозащитничката е съгласна, че със сигурност това е много скъпа инвестиция, защото няма собственик, който да бъде принуден  да си продаде имота на безценица, обикновено държавата предлагала цена много  по-ниска от пазарната цена.  Според нея проблем е, когато се противопоставят две справедливи каузи и се казва „Ние няма да дадем тези пари да изкупим тези ценни територии, примерно ще ги дадем за здравеопазване“. Това е популизъм в чиста форма, смята Иванова. Тя добавя, че имало и  европейски опит във възстановяването на унищожени дюни, но това вече наистина било изключително скъпо.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай