Редица събития организират в Стара Загора по повод Международния ден на редките болести

В Европа под „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души

Редица събития организират в Стара Загора по повод Международния ден на редките болести | StandartNews.com

На 29 февруари се отбелязва Международният ден на редките болести. Тази година той ще премине под  мотото "Всеки има цвят... Ти сподели своя!". Община Стара Загора, Национален алианс на хората с редки болести, Сдружение на Тарловите пациенти в България-Лечение без Граници, Асоциация "Муковисцидоза", “Асоциация Булозна Епидермолиза”, “Радея” – индивидуална частна сестринска практика, Сдружение “Самаряни”, Тракийски университет - Стара Загора, “Асоциация на студентите медици - Стара Загора”, Клуб за Бъдеще - Стара Загора, Спасителен клуб за бъдеще - Стара Загора, Тролейбусни и автобусни превози - Стара Загора, Старозагорска Света Митрополия организират редица събития през цялата седмица.

На 29 февруари, от 11.00 часа, в църква “Св. Николай” ще бъде отслужен молебен за здраве на всички хора с редки болести. Веднага след това ще бъде открита пейка с послание, монтирана в градинката на "Пингвините", а в 11.40 часа – символично в небето ще полетят балони. В 19.00ч. сградата на Община Стара Загора ще бъде осветена в цветовете на редките болести.

В същия ден, пътуващите в градския транспорт могат да получат информация чрез  плакат с посланието на Международния ден на редките болести. Организаторите призовават – „Снимайте се и споделяйте! Нека има повече знание за това, че хората с редки болести са около нас и те имат нашата подкрепа!“.

Желаещите могат да си направят профилна снимка с помощта на https://twb.nz/rare-disease-day   и да я споделят с #RareDiseaseDay #ДенНаРедкитеБолести #ShareYourColours.

В седмицата 26.02 - 03.03 всеки пациент на “Радея” - амбулатория за сестринска и медицинска помощ, ще ползва 10% отстъпка за поставяне на превръзка.

На 24 февруари в Аулата на Медицински факултет към Тракийски университет бе проведен семинар по редки болести "Диагностика, лечение и рехабилитация на редки болести и психосоциална подкрепа на пациентите с редки заболявания".

В Европа под „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай