Разпитаха евроексперт по делото Хитрино

Критично състояние на инфраструктурата, остарели осигурителни системи и устройства за безопасност - това е видял чешкият специалист Зденек Жак на гара Хитрино два дни след влаковия инцидент през 2016 година

Разпитаха евроексперт по делото Хитрино | StandartNews.com

 Разпитаха евроексперт по делото "Хитрино"
Критично състояние на инфраструктурата, остарели осигурителни системи и устройства за безопасност. Това е видял чешкият специалист Зденек Жак на гара Хитрино два дни след влаковия инцидент през 2016 година. Той е експерт по сигурност в жп транспорта, работил е като генерален инспектор в чешката железница, участвал е в национални разследващи органи. 
 Свидетелят бе разпитан на днешното заседание Шуменския окръжен съд по делото "Хитрино" чрез видеоконферентна връзка със съд в Бърно, съобщи Радио Шумен. Той е бил поканен от фирмата производител на дерайлиралите вагони и е бил част от екипа чуждестранни специалисти, написали доклад за инцидента. Според чешкия специалист железният път на гара Хитрино е бил в критично лошо състояние, дори в участъците, които не са били засегнати от инцидента. Недостатъчна и уплътнена баластра, която да държи траверсите, изгнили и зле укрепени траверси - това са били причините, заради които релсите са били нестабилни, дори при обичайно преминаване на влаковете. Системите за сигнализация също са били с разрушени елементи и с остаряло оборудване. Зденек Жак не отрече, че високата скорост е рисков фактор. Но според него, релсовият път се е движел и не е бил укрепен стабилно, а поддръжката му не е била професионална. 
 Още един чужденец е трябвало да бъде разпитан днес - германецът Хенрик Аммосер. Оказа се, че съдът в Берлин не е насрочил още дата за видеоконферентна връзка с Шуменския окръжен съд.
Фото -Радио Шумен
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай